Την ώρα που ο διεθνής τύπος δίνει εύσημα στην Ελλάδα για την μέχρι τώρα αντιμετώπιση της πανδημίας, η Βρετανική εφημερίδα Ιndependent, σε ανταπόκριση από την Αθήνα, κάνει λόγο για την πρώτη «μικρή αλλά κρίσιμη» επιτυχία της Ελλάδας να καταφέρει να ισιώσει την καμπύλη του coronavirus.

Το άρθρο ξεκινά αναφέροντας πως τα μέτρα, ειδικά όσον αφορά τα σχολεία, πάρθηκαν αρκετά γρήγορα και μάλιστα γρηγορότερα από άλλους Ευρωπαίους.

«Η Ελλάδα ξεκίνησε το κλείσιμο στις 23 Μαρτίου, πολύ νωρίτερα από πολλούς Ευρωπαίους γείτονές της, βάζοντας λουκέτο σε μπαρ και εστιατόρια, μία εβδομάδα νωρίτερα. Το αποτέλεσμα είναι η χώρα να μην έχει τα ίδια επίπεδα κρουσμάτων του coronavirus, με αυτά που έχει η Ιταλία, η Ισπανία ή η Γαλλία. Τα σούπερ μάρκετ δημιούργησαν ειδικά μέτρα όπου ο καθένας μπαίνει με πάσο εντός, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει ένα άτομο ανά 15 τετραγωνικά μέτρα. Όλοι αν βγουν έξω από το σπίτι πρέπει να έχουν το δικαιολογητικό και την ταυτότητά τους, ενώ η αστυνομία βάζει πρόστιμα 150 ευρώ στους παραβάτες», αναφέρει αρχικά στο δημοσίευμα, που δεν είναι το πρώτο που μιλά με τιμητικά σχόλια για το πως αντιμετώπισε η χώρα την κρίση.

Τονίζει μάλιστα, πως εκτός των μέτρων σημαντικό ρόλο έπαιξε και η προσπάθεια του συστήματος Υγείας, το οποίο αντέδρασε γρήγορα στην επιδημία του coronavirus.

Στο άρθρο δίνεται έμφαση στο γεγονός ότι η χώρα είχε μόλις 565 κρεβάτια ΜΕΘ πριν την εξάπλωση της πανδημίας και «γρήγορα αύξησε την διαθεσιμότητα αλλάζοντας χώρους σε ιδιωτικά νοσοκομεία, αλλά και δημιουργώντας νέους χώρους στα δημόσια, διπλασιάζοντας τον αριθμό των κρεβατιών σε ΜΕΘ». Επίσης γίνεται λόγος για τους «ανυπάκουους Έλληνες» που γέμισαν τις παραλίες, μόλις έφτιαξε λίγο ο καιρός, αλλά και στα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας ενόψει του Πάσχα.

Στο τέλος του άρθρου γίνεται αναφορά και στα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε ΚΥΤ από μετανάστες, λέγοντας πως έχουν τεθεί σε καραντίνα όσοι βρέθηκαν θετικοί. Σημειώνει πως οι συνθήκες στην Μόρια παραμένουν πολύ άσχημες, ενώ το δημοσίευμα καταλήγει τονίζοντας πως ο χαμηλός αριθμός θνησιμότητας από τον coronavirus «μπορεί να είναι ένα θετικό στοιχείο που θα πρέπει να δουν οι γείτονές της Ελλάδας, αλλά την ίδια ώρα, η μεγάλη παρουσία αστυνομικής δύναμης στους δρόμους, προκαλεί μεγαλύτερο άγχος για ένα εύθραυστο σύστημα υγείας που μπορεί εύκολα να βρεθεί σε πίεση. Το Πάσχα θα είναι ένα ιστορικό τεστ για τις ικανότητες των Ελλήνων που συνήθως μαζεύονται με τις μεγάλες οικογένειές τους αυτή την περίοδο, ώστε να συνεχίσει να παραμένει επίπεδη η καμπύλη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.