Δεν θα είναι καθόλου ασφαλής η έξοδος από το lockdown αν δεν βρεθεί το εμβόλιο για τον coronavirus, λένε επιστήμονες που δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας σε όσους θεωρούν ότι σύντομα θα επιστρέψει η κανονικότητα στα κράτη του πλανήτη.

Αυτό υποστηρίζουν επιστήμονες από το Χονγκ Κονγκ, που δημοσιεύουν μια νέα μελέτη την οποία παρουσιάζει η εφημερίδα Guardian.

«Η Κίνα εφάρμοσε ένα πολύ επιθετικό πλάνο αποκλεισμού και κατάφερε να αποκρούσει το πρώτο κύμα της covid-19. Όμως ο κίνδυνος είναι εδώ και η πιθανότητα ενός δεύτερου κύματος με πολλούς νεκρούς από τον νέο coronavirus, είναι πραγματικά αληθινή», ανέφερε ο εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, καθηγητής Joseph T Wu.

«Ενώ αυτά τα μέτρα ελέγχου φαίνεται να έχουν μειώσει τον αριθμό των λοιμώξεων σε πολύ χαμηλά επίπεδα, χωρίς ανοσία έναντι της Covid-19, ο αριθμός των μολυσμένων θα μπορούσε εύκολα να αυξηθεί σημαντικά, καθώς οι επιχειρήσεις, τα εργοστάσια και τα σχολεία θα επανέρχονται σταδιακά και θα αυξήσουν την επαφή των ανθρώπων με τις εισαγόμενες περιπτώσεις από το εξωτερικό, την στιγμή που η πανδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται παγκοσμίως», πρόσθεσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.

«Αν η κανονικότητα στην κοινωνική ζωή επανέλθει πολύ γρήγορα και πριν από το διάστημα που θα έχουμε εγγυήσεις ότι μπορεί να επανέλθει, τότε ο κίνδυνος να αυξηθεί και πάλι η αναλογία εξάπλωσης, είναι σχεδόν βέβαιος», τονίζουν οι επιστήμονες.

Οι αριθμοί από την έκρηξη της επιδημίας στην Κίνα αναδεικνύουν ένα ακόμη στοιχείο. Όσο μεγαλύτερη έκθεση στον coronavirus τόσο και περισσότερα θύματα.

Ενώ στην υπόλοιπη Κίνα που η κυβέρνηση πρόλαβε και επέβαλε την καραντίνα πριν εξαπλωθεί σε μεγάλο βαθμό, το ποσοστό θνησιμότητας ήταν μικρότερο του 1%, στην επαρχία Hubei, εκεί που ξεκίνησαν όλα και η κατάσταση ξέφυγε πριν γίνει αντιληπτή η σοβαρότητά της, η θνησιμότητα εκτοξεύθηκε στο 6%.

Γνωρίζοντας λοιπόν πως το lockdown και η διακοπή κάθε δραστηριότητας επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα στην οικονομία, αυτό που προτείνει το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ στις ηγεσίες των κρατών ανά τον κόσμο, είναι, μετά την απόκρουση του πρώτου κύματος, να διατηρηθεί μία ισορροπία μεταξύ των μέτρων για τον έλεγχο της κυκλοφορίας και της οικονομικής δραστηριότητας.

«Φαντάζει ως μοναδική στρατηγική, έως ότου βρεθεί ένα εμβόλιο, ένα φάρμακο, παρ’ ότι αλλάζει τόσο δυναμικά η ζωή και η καθημερινότητά μας. Πριν βρεθεί αυτό το φάρμακο, η άρση της καραντίνας δεν μπορεί να αποτελέσει επιλογή», δήλωσε η ερευνητική ομάδα από το Χονγκ Κονγκ, αποφεύγοντας να ορίσει μία πιθανή ημερομηνία για τη δημιουργία ενός νέου αποτελεσματικού εμβολίου, που θα βγάλει την ανθρωπότητα από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.