Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν έπειτα από μία μαραθώνια τηλεδιάσκεψη 16 ωρών που ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης 7 Απριλίου και ολοκληρώθηκε το πρωί της Τετάρτης 8 Απριλίου, να συμφωνήσουν σε μια στρατηγική για τον μετριασμό των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup ανακοίνωσε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί σήμερα Πέμπτη, με την ελπίδα ότι το χάσμα μεταξύ της Ιταλίας και της Ολλανδίας, θα μπορέσει να γεφυρωθεί ώστε να μην παραταθεί μία παράλυση που ευθέως θέτει υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της Ένωσης να αντιμετωπίσει την τρέχουσα κρίση.

Την ώρα που η ΕΕ μπορεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με μία βαθύτατη ύφεση, οι διαιρέσεις που είχαν εμφανιστεί κατά την κρίση χρέους τα προηγούμενα χρόνια μοιάζει να έχουν επανεμφανιστεί απαράλλακτες.

Δεν είναι μάλιστα σαφές πόση πρόοδος θα μπορούσε να επιτευχθεί κατά την σημερινή τηλεδιάσκεψη, από τη στιγμή μάλιστα που οι κινήσεις της ΕΚΤ έχουν προς το παρόν αποσύρει τις πιέσεις των αγορών στα ομόλογα των κρατών – μελών, στοιχείο που θα μπορούσε να διευκολύνει τον δανεισμό για την κάλυψη των αναγκών είτε των δημοσίων συστημάτων υγείας είτε γενικότερης της ανάσχεσης των δυσμενών επιπτώσεων.

Σύμφωνα και με το ρεπορτάζ του Bloomberg, δύο αξιωματούχοι με γνώση των συζητήσεων τόνισαν ότι ο κύριος λόγος για την αποτυχία των διαβουλεύσεων στο Eurogroup ήταν η διαμάχη μεταξύ Ολλανδίας και Ιταλίας σχετικά με τους όρους που συνδέονται με την πιθανή χρήση προληπτικών πιστωτικών γραμμών (ECCL) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για τη χρηματοδότηση των δαπανών που απαιτούνται για να μετριαστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών συζητούσαν επί τριών, κυρίως, προτάσεων. Η πρώτη πρόταση ήταν να αξιοποιηθεί ο ESM ώστε να προσφέρει χρηματοδότηση (υπό μορφή δανείων) ύψους έως 2% του ΑΕΠ των κρατών – μελών. Η δεύτερη ιδέα είναι η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ταμείου εγγυήσεων που θα διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το οποίο θα μπορούσε να κινητοποιήσει περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ευρώ με σκοπό την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η τρίτη πρόταση αφορά σε ένα πρόγραμμα που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνολικού ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό τη διασφάλιση θέσεων εργασίας.

Επιπλέον, στο τραπέζι ετέθη και η πρόταση της Γαλλικής κυβέρνησης επί ενός σχεδίου για τη δημιουργία ενός προσωρινού αποθεματικού ταμείου ύψους 3% του ΑΕΠ της ΕΕ, διάρκειας ζωής 5-10 ετών και θα χρηματοδοτείται από την κοινή έκδοση ομολόγων για την αμοιβαία κάλυψη του κόστους της κρίσης. Το σχέδιο είναι προφανώς αμφιλεγόμενο, καθώς μοιάζει με μια ιδέα που υποστηρίζεται από αρκετές χώρες της ευρωζώνης για τα λεγόμενα ευρωομόλογα ή «κορωνο-ομόλογα».

Η Ολλανδία, η Αυστρία και η Φινλανδία έχουν ταχθεί καθαρά εναντίον της έκδοσης ευρωομολόγων και της αμοιβαιοποίησης χρέους. Η Γερμανία έχει μετακινηθεί σε μία πιο «γκρίζα ζώνη» αν και επί της αρχής τάσσεται εναντίον της αμοιβαίας έκδοσης χρέους.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης παρουσιάστηκαν δεκάδες προσχέδια τελικών συμπερασμάτων τα οποία απορρίφθηκαν από τη μία ή την άλλη πλευρά. Περίπου στις 5 τα ξημερώματα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών μίλησε σε πολύ έντονο ύφος, κάνοντας λόγο για «ντροπή της Ευρώπης που δεν μπορεί να καταλήξει σε μια συμφωνία, όταν καταγράφονται δεκάδες χιλιάδες θανάτων». Λίγο αργότερα η Γαλλία και η Γερμανία προσπάθησαν να παρουσιάσουν μια συμβιβαστική λύση βάσει της οποίας οι υποχρεώσεις που θα απορρέουν από τη χρήση των κεφαλαίων του ESM θα αποφασίζονταν, όχι από το Eurogroup, αλλά από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Πρόταση την οποία απέρριψε η Ισπανία.

Όταν ο πρόεδρος του Eurogroup συνειδητοποίησε ότι τα αδιέξοδα για τον ESM και για τις λεπτομέρειες για το σχέδιο ανάκαμψης μετά την πανδημία ήταν αδύνατον να ξεπεραστούν από τους υπουργούς Οικονομικών, συγκάλεσε νέα τηλεδιάσκεψη για την Πέμπτη, σε μια ύστατη προσπάθεια των 19 υπουργών της Ευρωζώνης να καταλήξουν σε μια κοινή δέσμη μέτρων τα οποία σε κάθε περίπτωση θα κληθούν να αποφασίσουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.