Η Ελλάδα πρότεινε στα κράτη μέλη της ΕΕ να αγοράσουν από κοινού τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας για εμβόλια κατά του COVID-19 καθώς και τα υπό εξέλιξη τεστ ταχείας διάγνωσης, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι, εάν είναι αποτελεσματικά, θα διανεμηθούν γρήγορα σε όσους τα έχουν ανάγκη σε ολόκληρη την Ένωση.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στη Γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι η εξεύρεση λύσης για την ταχεία διανομή εμβολίων, όταν είναι διαθέσιμα, είναι δύσκολη αλλά ταυτόχρονα και επείγουσα.

Τουλάχιστον 20 εμβόλια κατά της λοίμωξης βρίσκονται υπό ανάπτυξη, πολλά από τα οποία επιδοτούνται από μεμονωμένες κυβερνήσεις ή φιλανθρωπικές οργανώσεις, ανέφερε ο Μητσοτάκης στη FAZ. «Ιδανικά, μόλις αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά τους, τα εμβόλια αυτά πρέπει να διανέμονται όσο το δυνατόν ταχύτερα και κατά το δυνατόν με λογικό κόστος», ανέφερε.

Η αγορά τέτοιων δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας θα δώσει στις παγκόσμιες φαρμακευτικές εταιρείες κίνητρα για περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη και θα εξασφαλίσει ότι τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων θα δαπανηθούν με λογικό τρόπο.

Η πρόταση αυτή υποβλήθηκε πρόσφατα από τον Ηλία Μόσιαλο, καθηγητή πολιτικής υγείας στο London School of Economics, ο οποίος ανέλαβε χρέη αντιπροσώπου της Ελλάδας στις διεθνείς συνομιλίες για την αντιμετώπιση του coronavirus.

Το κόστος για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας θα μπορούσε να διανεμηθεί μεταξύ των χωρών της ΕΕ, δήλωσε ο Μόσιαλος στο Reuters, προσθέτοντας ότι αυτό θα αποτελούσε μια εφάπαξ λύση που χρησιμοποιείται μόνο σε ακραίες περιπτώσεις, όπως μια πανδημία και ότι δεν θα επηρέαζε τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας ιατρικής τεχνολογίας. Η εξασφάλιση των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας για τέτοιες δοκιμές και εμβόλια σε επίπεδο ΕΕ θα επέτρεπε την παραγωγή τους σε πολλές και διαφορετικές τοποθεσίες και θα επέτρεπε την ευρεία διανομή τους, δήλωσε ο Μόσιαλος.

Με περισσότερα από 130.000 κρούσματα COVID-19, η Ευρώπη έχει γίνει το επίκεντρο της πανδημίας, η οποία έχει στοιχίσει σε χιλιάδες ζωές σε ολόκληρο τον κόσμο, με την Ιταλία και την Ισπανία να έχουν πληγεί περισσότερο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.