Μια βαθιά παγκόσμια ύφεση το 2020 είναι τώρα η βασική πρόβλεψη της Fitch Ratings, όπως αναφέρει ο οίκος στην νέα του έκθεση για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Η ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται η πανδημία έχει επιβάλει έναν ακόμη γύρο τεράστιων περικοπών στις προβλέψεις του οίκου για το ΑΕΠ. Πλέον αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα θα μειωθεί κατά 1,9% το 2020, με το ΑΕΠ των ΗΠΑ, της Ευρωζώνης και του Ηνωμένου Βασιλείου να μειώνεται κατά 3,3%, 4,2% και 3,9% αντίστοιχα. Η ανάκαμψη της Κίνας από τη διαταραχή κατά το πρώτο τρίμηνο θα περιοριστεί σημαντικά από την παγκόσμια ύφεση και η ετήσια άνοδος θα είναι κάτω από το 2%.

«Η πτώση του παγκόσμιου ΑΕΠ για το σύνολο του έτους είναι ανάλογη με αυτή που βιώσαμε κατά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά το άμεσο “χτύπημα” στη δραστηριότητα και τις θέσεις εργασίας το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα είναι χειρότερο», δήλωσε ο Brian Coulton, επικεφαλής οικονομολόγος της Fitch.

Η εξάπλωση της πανδημίας και οι ενέργειες που απαιτούνται για τον έλεγχό της σημαίνουν ότι η Fitch θα πρέπει να ενσωματώσει στις βασικές της εκτιμήσεις, τα πλήρη lockdowns σε Ευρώπη, ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες.

Όπως σημειώνει η Fitch, τα lockdowns που εφαρμόζονται για τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού έχουν στιγμιαία και δραματικά αποτελέσματα στην καθημερινή οικονομική δραστηριότητα. Σε εθνικό επίπεδο μειώνουν την καθημερινή δραστηριότητα κατά περίπου 20% από τα κανονικά επίπεδα, ενώ ο αντίκτυπος στο ΑΕΠ θα εξαρτηθεί από το πόσο διαρκούν τα lockdowns.

Η Fitch προειδοποιεί πως οι αβεβαιότητες γύρω από αυτές τις προβλέψεις είναι εξαιρετικά υψηλές. Σε περίπτωση που τα lockdowns διαρκέσουν για μεγάλο διάσημα η ζημία στο ΑΕΠ θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, μια ενδεχόμενη περαιτέρω πτώση του ΑΕΠ κατά 2% σε ΗΠΑ και Ευρώπη είναι σίγουρη σε περίπτωση που η περίοδος του lockdown επεκταθεί σε οκτώ εβδομάδες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.