Δεκάδες χιλιάδες έως και μισό εκατομμύριο απώλειες ανθρώπων θα είχε κοστίσει ο coronavirus στην Ελλάδα εάν δεν είχαν ληφθεί έγκαιρα μέτρα προστασίας, σύμφωνα με τον διακεκριμένο καθηγητή Κωνσταντίνο Δασκαλάκη.

Ο καθηγητής Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ, μιλώντας στο MEGA εξήρε την άμεση λήψη μέτρων στην χώρα μας. «Σε ένα καλό σενάριο θα είχαμε αρκετές δεκάδες χιλιάδες νεκρούς στην Ελλάδα, ωστόσο αυτό είναι το καλό σενάριο, είναι το σενάριο του τι θα γινόταν αν δεν κατέρρεε το υγειονομικό μας σύστημα. Όταν πας για ανοσία της αγέλης περιμένεις περίπου το 50% – 60% του πληθυσμού σου να νοσήσει. Με βάση τα στοιχεία που έχουμε αυτή τη στιγμή με βάση την ηλικιακή διαστρωμάτωση του πληθυσμού περιμένουμε, για μία χώρα σαν την Ελλάδα που έχει και γηραιό πληθυσμό, γύρω στο 1% ή παραπάνω θνησιμότητα. Ωστόσο το επίπεδο θνησιμότητας θα ανέβει στο 5% αν καταρρεύσει το υγειονομικό μας σύστημα και σε αυτή την περίπτωση θα βλέπαμε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, οπότε είναι πολύ σημαντικό που πήραμε μέτρα νωρίς», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δασκαλάκης χαρακτήρισε «σταθερό» τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του coronavirus στην Ελλάδα, ενώ για την απαγόρευσης κυκλοφορίας δήλωσε: «Η λογική των πολύ σκληρών μέτρων είναι ότι περιορίζεις τους ασθενείς στο σπίτι τους. Προφανώς αυτοί θα μεταδώσουν τον ιό στα μέλη της οικογένειάς τους, αλλά ο σκοπός είναι να μείνει εκεί. Όσο όμως δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα σημαίνει ότι συντηρούμε τη φωτιά και τα κρούσματα επεκτείνονται εκτός του σπιτιού μας». Τέλος σημείωσε ότι δεν έχουν αρχίσει να πέφτουν τα κρούσματα ακόμη γιατί προφανώς αρχικά δεν τηρήθηκαν τα μέτρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.