«Ο αγώνας να σώσουμε ζωές και παράλληλα την οικονομία, ενδέχεται να παρουσιάσει πολύ δύσκολες αποφάσεις» γράφει ο Economist σε άρθρο του με τίτλο «Πληρώνοντας για να σταματήσουμε την πανδημία».

«Ο πλανήτης Γη »κλείνει»» αναφέρει το άρθρο. Στον αγώνα να καταφέρει να πάρει τον έλεγχο του covid-19, η μια χώρα μετά την άλλη απαιτεί από τους πολίτες να αποφύγουν τις κοινωνικότητες.

Ενώ αυτό έχει ως αποτέλεσμα η οικονομία να κατρακυλά, οι απελπισμένες κυβερνήσεις προσπαθούν να σώσουν τις εταιρείες και τους καταναλωτές, παρέχοντας τρισεκατομμύρια δολάρια σε ενισχύσεις και εγγυήσεις δανείων. Ωστόσο κανείς δεν είναι σίγουρος πόσο καλά θα λειτουργήσουν αυτές οι κινήσεις, ενώ υπάρχουν και χειρότερα.

Αντιμέτωπες με την πιο βίαιη ύφεση που μπορεί να θυμούνται, οι κυβερνήσεις εκπονούν πακέτα διάσωσης σε κλίμακα που ξεπερνά ακόμα και την οικονομική κρίση του 2007-09. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι κυβερνήσεις επιλέγουν τους αυστηρότερους ελέγχους που απαιτούνται για την καταστολή της πανδημίας.

Ο Economist υπογραμμίζει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να επενδύσουν στην υγειονομική περίθαλψη, ακόμη και αν οι προσπάθειές τους χρειάζονται μήνες για να δώσουν καρπούς και ίσως να μην χρειαστούν ποτέ. Πρέπει να αυξήσουν τις ΜΕΘ. Χώρες όπως η Βρετανία και η Αμερική έχουν απελπιστικά λίγα κρεβάτια, ειδικούς και κατάλληλο εξοπλισμό. Πρέπει να ορίσουν τα καλύτερα πρωτόκολλα θεραπείας, να αναπτύξουν εμβόλια και να δοκιμάσουν νέα θεραπευτικά φάρμακα.

Μην έχετε ψευδαισθήσεις. Τέτοια μέτρα ενδέχεται να μην αποτρέψουν έναν μεγάλο αριθμό νεκρών από την πανδημία. Σήμερα, οι κυβερνήσεις φαίνεται να δεσμεύονται για αυστηρά μέτρα, ανεξάρτητα από το κόστος. Αλλά εάν η ασθένεια δεν καταπολεμηθεί γρήγορα, μπορεί να περιορίσουν τα μέτρα, ακόμη και αν αυτό οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους. Ωστόσο είναι κατανοητό ότι δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση και οποιαδήποτε κυβέρνηση πρέπει να είναι διατεθειμένη να το σκεφτεί αυτό γιατί μπορεί σύντομα να μην έχουν άλλη επιλογή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.