Ένα νέο προσωρινό πρόγραμμα αγοράς κρατικών και εταιρικών ομολόγων ύψους 750 δις ευρώ στο οποίο θα συμπεριλάβει και τις αγορές Ελληνικών ομολόγων αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ουσιαστικά με την απόφαση της ΕΚΤ δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί το ταμειακό μαξιλάρι ασφαλείας 31 δις ευρώ του Ελληνικού Δημοσίου για τη χορήγηση ρευστότητας στις Ελληνικές τράπεζες. Τα Ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα θα μπορούν πλέον να καταθέτουν τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους στην ΕΚΤ ως διασφάλιση και να αντλούν ρευστότητα.

Εκτιμάται, ότι μέσα από το προσωρινό πρόγραμμα αγοράς κρατικών και εταιρικών ομολόγων ύψους 750 δις ευρώ τα Ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα θα αντλήσουν 12 δις ευρώ, όσα δηλαδή χρήματα αντλούν σήμερα από την διατραπεζική αγορά.

Η παρέμβαση της ΕΚΤ αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική αποκλιμάκωση τα Ελληνικά ομόλογα.

Να σημειωθεί πως η απόδοση του δεκαετούς Ελληνικού ομολόγου έκλεισε την Τετάρτη στο 3,84%, η απόδοση του πενταετούς ομολόγου έκλεισε στο 3,41% και η απόδοση του 15ετούς ομολόγου στο 3,61%. Το spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης μεταξύ του Ελληνικού και του Γερμανικού δεκαετούς ομολόγου, βρέθηκε στις 417 μονάδες βάσης.

Το νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών και εταιρικών ομολόγων της ΕΚΤ ονομάζεται Pandemic Emergency Purchase Programme – PEPP και θα έχει συνολικό μέγεθος 750 δις ευρώ. Οι αγορές θα πραγματοποιούνται μέχρι το τέλος του 2020 και θα περιλαμβάνουν όλες τις κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού που είναι επιλέξιμες υπό το υφιστάμενο πρόγραμμα αγοράς (ΑΑP).

«Οι εξαιρετικές περιστάσεις απαιτούν εξαιρετική δράση», τόνισε η Christine Lagarde μέσω Twitter. «Δεν υπάρχουν όρια όσον αφορά τη δέσμευσή μας στο ευρώ. Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε το πλήρες δυναμικό των εργαλείων που διαθέτουμε, εντός των ορίων της εντολής μας», πρόσθεσε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.