Είμαι ευγνώμων που η Ελλάδα προστατεύει τα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά σύνορα, τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος Sebastian Kurz, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των δύο ηγετών, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, όπου συζητήθηκε η κατάσταση στα Ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

Ο Αυστριακός καγκελάριος επισήμανε: «Ο κ.Erdogan κάνει κατάχρηση των προσφύγων, των μεταναστών που ζουν εδώ και χρόνια στην Τουρκία, τους εκμεταλλεύεται και τους χρησιμοποιεί ως όπλο κατά της ΕΕ. Είμαι ευγνώμων που η Ελλάδα και η Ελληνική κυβέρνηση προστατεύει τα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά σύνορα».

«Ευχαριστώ για τα θερμά λόγια και θερμή υποδοχή στη Βιέννη. Ικανοποίηση που είμαι εδώ. Οι συζητήσεις μας ήταν εξαιρετικά γόνιμες. Απλώθηκαν σε πολλά θέματα» τόνισε από ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του.

Περαιτέρω ο πρωθυπουργός επισήμανε πως ο Ελληνικός λαός αναγνωρίζει τη συμπαράσταση της Αυστρίας στην υπεράσπιση των συνόρων. «Έρχομαι από το Βερολίνο όπου διαπιστώθηκε η κοινή θέση και με την καγκελάριο Merkel, συμπλήρωσε.

Επίσης, κατέστησε σαφές ότι πρέπει να οδηγηθούμε σε αποκλιμάκωση της κρίσης και στον Έβρο, όπου πρέπει να απομακρυνθούν αυτοί οι άνθρωπο, αλλά και στα νησιά όπου τις τελευταίες ημέρες έχει σημειωθεί πρόοδος καθώς οι ροές ήταν μηδενικές. «Εύχομαι και ελπίζω να συνεχιστεί γιατί θα αποτελεί απόδειξη ότι η Τουρκία συμμορφώνεται» υπογράμμισε.

Η Ελλάδα και η Ευρώπη επιμένουν στη συνεργασία με τη γειτονική χώρα, αλλά με όρους δικαιοσύνης και όχι εκβιασμού, τόνισε ο πρωθυπουργός και διαμήνυσε πως η Τουρκία έχει το καθήκον που απορρέει από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας να συγκρατεί τις ροές. Και αφού το κάνει επιβραβεύεται, συμπλήρωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τελικά θα βρεθεί κοινός βηματισμός ΕΕ – Τουρκίας για μια νέα συμφωνία στο μεταναστευτικό.

Λίγη ώρα μετά την συνάντησή του με τον καγκελάριο της Αυστρίας και ενώ αναμένονταν στον Έβρο αστυνομικές δυνάμεις της Αυστρίας για να συνδράμουν στο έργο Αστυνομίας και Στρατού, ο πρωθυπουργός σημείωσε:

«Αυτές τις ώρες φτάνει στην Ελλάδα η αυστριακή συνδρομή για το μεταναστευτικό. Και από σήμερα θα κυματίζει στον Έβρο η ελληνική σημαία αλλά και η αυστριακή, η κυπριακή και σε λίγο σημαίες πολλών άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε. Ο Έβρος και το Αιγαίο αποτελούν την «ασπίδα» της Ευρώπης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.