Σημαντική αύξηση της αξίας εξαγορών και συγχωνεύσεων αναμένεται να υπάρξει φέτος στην Ελλάδα, σύμφωνα με την PriceWaterhouseCoopers, λόγω της βελτίωσης εμπιστοσύνης και κλίματος και της υστέρησης επενδύσεων που εμφάνισε την προηγούμενη 10ετία η Ελληνική οικονομία.

Ήδη στο πρώτο δίμηνο του έτους έχουν υπογραφεί δεσμευτικές συμφωνίες ή έχουν δρομολογηθεί deals ύψους άνω των 3 δις ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζεται το φετινό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων (εκτίμηση εσόδων 1,5 δις), όταν στο σύνολο του 2019 η αξία εξαγορών και συγχωνεύσεων ανήλθε σε 4,3 δις ευρώ.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώνεται στους κλάδους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ευρύτερα στον κλάδο ενέργειας, όπου έχουν κλείσει ήδη δύο συναλλαγές από EΛΠE και Motor Oil.

Σύμφωνα με την PwC, διαπιστώνεται αύξηση του αριθμού και της ποιότητας των ενδιαφερόμενων επενδυτών, που προϊδεάζει για μια πολύ καλύτερη χρονιά σε επίπεδο συναλλαγών από αυτές του 2019 και του 2018.

Ακολουθούν οι κλάδοι του real estate και του τουρισμού, όπου αναμένεται να συνεχιστεί η τάση αύξησης των συναλλαγών, καθώς νέοι, μεγαλύτερης εμβέλειας παίκτες όπως η Blackstone, τοποθετούνται στην Ελληνική αγορά και συζητούν νέα deals.

Σύμφωνα με τα στελέχη της PwC, η χώρα πρέπει να εκμεταλλευθεί το momentum της αύξησης των επενδύσεων, προωθώντας ταυτόχρονα τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να κερδίσει το στοίχημα της βιώσιμης ανάπτυξης.

«Ξεκινάμε με καλύτερες προϋποθέσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς μειώθηκε σημαντικά το κόστος δανεισμού για Δημόσιο και επιχειρήσεις, βιώνουμε ήδη την ενίσχυση των ρυθμών ανάκαμψης, απαιτείται όμως η διενέργεια μεταρρυθμίσεων που θα βοηθήσουν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των Ελληνικών επιχειρήσεων», ήταν το συμπέρασμα των στελεχών της PwC κατά την παρουσίαση της μελέτης «Εξαγορές και συγχωνεύσεις Ελληνικών επιχειρήσεων το 2019».

Η εταιρεία εκτιμά ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας θα είναι φέτος υψηλότερος του 2%, προσθέτοντας ότι η επίπτωση από τον Coronavirus θα είναι μικρή αν δεν πληγούν κλάδοι-κλειδιά όπως ο τουρισμός.

Σημειώνεται ότι το 2019 ήταν η καλύτερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας για τις Ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς προσέλκυσαν κεφάλαια 12 δις ευρώ, εκ των οποίων όμως τα 5 δις αφορούν σε εκδόσεις εταιρικών ομολόγων. Η καθαρή αξία εξαγορών και συγχωνεύσεων ανήλθε στα 4,3 δις ευρώ έναντι 3,6 δις το 2018 ενώ τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις ανήλθαν στο 1,2 δις ευρώ έναντι στόχου 2,5 δις, λόγω της μετάθεσης πώλησης του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.