Δημήτρης Παπακωνσταντίνου-Capital.gr_

Επιτέλους, η σελίδα άλλαξε. Τα καλά νέα τις τελευταίες ημέρες διαδέχονται το ένα το άλλο. Το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου υποχώρησε στα ίδια επίπεδα με αυτά της Ιταλίας. Και τούτο παρά το γεγονός ότι η χώρα τελεί εκτός επενδυτικής βαθμίδας.

Η Κομισιόν επιβεβαίωσε πως ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας ήταν –και θα παραμείνει– ταχύτερος από αυτό που μέχρι τώρα πίστευε. Αναμένει πλέον άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,4% φέτος, δηλαδή διπλάσια σχεδόν από αυτήν της Ευρωζώνης.

Οι ξένοι οίκοι και αναλυτές εκτιμούν ότι, με βάση τα νέα αυτά δεδομένα, μπορεί και εντός του έτους η χώρα να ενταχθεί στο QE.

Τα καλά νέα θα συνεχιστούν. Η ΕΚΤ θα άρει μέσα στις επόμενες εβδομάδες τον περιορισμό που έθεσε τα χρόνια της κρίσης στην αγορά ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες.

Αλλά και οι “θεσμοί” προαναγγέλλουν την ανακοίνωση στις 26 Φεβρουαρίου ενός ιδιαίτερα θετικού πορίσματος για τη χώρα. Ενός πορίσματος που θα αποτελέσει, σύμφωνα με όσα οι ίδιοι δηλώνουν, το εισιτήριο για την πολιτική διαπραγμάτευση, που ξεκινά. Δηλαδή για μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο, προκειμένου να διασφαλισθεί –ακόμα περισσότερο– η αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Ναι, επιτέλους η “σελίδα” άλλαξε. Τα δεδομένα το αποδεικνύουν. Η χώρα μπορεί να αισιοδοξεί για το μέλλον.

Αρκεί να συνεχιστεί η ίδια πορεία. Αρκεί να διατηρηθεί ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων και της συνεχούς προσπάθειας να διορθωθούν τα κακώς κείμενα του παρελθόντος.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι. Ο βηματισμός θα πρέπει να είναι και ταχύς αλλά και προσεκτικός.

Υπάρχουν ακόμη προβλήματα –μικρά και μεγάλα– που πρέπει να διευθετηθούν. Το θέμα των “κόκκινων” δανείων και το νέο πτωχευτικό θα είναι ένα δύσκολο και επώδυνο κοινωνικά και πολιτικά θέμα.

Υπάρχουν και ενστάσεις που πρέπει να αρθούν. Ανάμεσα στα κράτη-μέλη και στους “θεσμούς”, που δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει με τις αλλαγές που επιθυμεί να κάνει η Αθήνα.

Υπάρχουν και εξωγενείς κίνδυνοι από τους οποίους οφείλει να καλυφθεί η χώρα. Από το μεταναστευτικό και τη γεωπολιτική αστάθεια έως τον νέο αστάθμητο παράγοντα του κοροναϊού.

Η σελίδα, λοιπόν, άλλαξε. Η επόμενη ημέρα είναι εδώ και πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.