Ως ρεαλιστικό στόχο περιέγραψε την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,2% από το 2021 ο κ. Γιάννης Στουρνάρας παρουσιάζοντας την ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδας στα μέλη της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε ότι η εκτίμηση της ΤτΕ είναι πως «η μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα το 2021 και 2022 κοντά στο 2,2% από 3,5% δεν θα επηρέαζε την βιωσιμότητα του χρέους και θα ενίσχυε την οικονομική ανάπτυξη με την παράλληλη υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων».

Αναφορικά με τους ρυθμούς ανάπτυξης, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι τα έτη 2020 και 2021 προβλέπεται επιτάχυνση στο 2,5%.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι το σχέδιο «Ηρακλής» της κυβέρνησης για τα «κόκκινα» δάνεια θα συμβάλει «ουσιαστικά στην ταχύτερη αποκλιμάκωση» του προβλήματος, τόνισε ωστόσο ότι θα πρέπει να υπάρξουν επιπρόσθετες παρεμβάσεις «ολιστικής αντιμετώπισης».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας απαντώντας σε ερωτήματα βουλευτών αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα των «κόκκινων δανείων» εξηγώντας πως παρά την βελτίωση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, η παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία είναι περιορισμένη λόγω των ληξιπρόθεσμων δανείων.

«Πρέπει να πάμε πάση θυσία σε μείωση των κόκκινων δανείων» επισήμανε για να προσθέσει ότι το σχέδιο «Ηρακλής» αποτελεί την βασική προτεραιότητα καθώς εκτιμάται ότι τα κόκκινα δάνεια θα πέσουν από τα 70 δις ευρώ σε περίπου 40 δις, ωστόσο τόνισε ότι δεν επαρκεί και πως θα χρειαστούν επιπρόσθετα εναλλακτικά σχέδια.

«Η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα έχει βελτιωθεί πολύ δραστικά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Έχει αυξηθεί η ρευστότητα και η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Υπάρχει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και αυτό εξηγεί γιατί οι τράπεζες είναι διστακτικές στην χορήγηση δανείων» είπε αρχικά ο κεντρικός τραπεζίτης. «Ο Ηρακλής είναι σημαντικό βήμα. Είναι δοκιμασμένο αλλά λόγω μεγάλου προβλήματος δεν είναι επαρκές και χρειαζόμαστε και άλλα μέσα. Όλα τα όπλα να τα ρίξουμε στα κόκκινα δάνεια. Ο Ηρακλής είναι μία μέθοδος. Υπάρχουν και άλλοι μέθοδοι. Το υπουργείο Οικονομικών εκσυγχρονίζει το πτωχευτικό δίκαιο. Για πρώτη φορά αισθάνομαι ότι έχουμε πλαίσιο ολοκληρωμένο που προσιδιάζει και προσομοιάζει με σχέδια άλλων χωρών όπως Ισπανία, Ιταλία κ.α».

Επίσης, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι από την ημερομηνία άρσης των capital controls παρατηρείται αύξηση των καταθέσεων. «Οι συνολικές καταθέσεις από το Σεπτέμβριο 2019 έχουν σημαντική αύξηση. Τον Δεκέμβριο υπήρξε αύξηση κατά 2 δις ευρώ. Τέλος Δεκεμβρίου οι καταθέσεις ανέρχονταν συνολικά στα 155 δις ευρώ σε σχέση με τον Ιούλιο 2015 που ήταν 120 δις ευρώ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.