Τις πέντε διεκδικήσεις της Τουρκικής κυβέρνησης για το Αιγαίο από το 1996, επαναφέρει στο προσκήνιο το Τουρκικό ΥΠΕΞ και ο διευθυντής Αεροναυτιλίας, με ανάρτηση που έκανε το βράδυ της Πέμπτης στο Twitter.

«Η θεμελιώδης πηγή έντασης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι η Ελληνική αντίληψη να θεωρηθεί ολόκληρο το Αιγαίο ως Ελληνική θάλασσα με πλήρη παραβίαση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας ως ένα από τα παράκτια κράτη», αναφέρεται μεταξύ άλλων στη μακροσκελή ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ, που επαναλαμβάνει τις πάγιες Τουρκικές αξιώσεις.

Στο κείμενο, με τίτλο, «σημείωμα σχετικά με τις διαφορές του Αιγαίου» οι Τούρκοι θέτουν θέμα για:

1. Την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα

Η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα με σκοπό την εξεύρεση μιας δίκαιης διευθέτησης του θέματος που θα είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ.

2. Αποστρατιωτικοποίηση των νησιών

Ένα από τα βασικά ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο είναι το αποστρατιωτικοποιημένo καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι αποστρατιωτικοποιημένα από διάφορες διεθνείς συμφωνίες που επιβάλλουν νομικές υποχρεώσεις δεσμευτικές για την Ελλάδα.

3. Εναέριος χώρος

Ο διεθνής εναέριος χώρος στην ανοικτή θάλασσα δεν βρίσκεται υπό την κυριαρχία κανενός έθνους. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το εύρος του εθνικού εναέριου χώρου πρέπει να αντιστοιχεί στο εύρος των χωρικών υδάτων, λέει η Τουρκία.

4. Κυριαρχία βραχονησίδων και μικρότερων νήσων και ειδικά των Ιμίων

Η εκχώρηση των Ιταλικών τίτλων στο Αιγαίο μέσω της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων του 1947. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά σε οποιαδήποτε “νησίδα Ίμια” σε αυτά τα έγγραφα, λέει το Τουρκικό ΥΠΕΞ.

5. Δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης και αρμοδιότητες

Κατάχρηση της υπηρεσίας FIR, σαν να προσδίδει κυριαρχία.

ΠΗΓΗ: skai.gr.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.