Στην αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε “BB” από “BB-”, με σταθερές προοπτικές, προχώρησε η Fitch, ανοίγοντας τον κύκλο των αξιολογήσεων για το 2020, λίγα 24ωρα πριν την έλευση των στελεχών της στην Αθήνα, για την παρουσίαση των προοπτικών της Ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών. Έτσι, πλέον, η Ελλάδα βρίσκεται μόλις δύο “σκαλοπάτια” μακριά από την επενδυτική βαθμίδα.

Τα καλά νέα από τον οίκο Fitch ήταν γνωστά στην Αθήνα εδώ και ημέρες. Προστέθηκαν δε στην επιχειρηματολογία της Ελληνικής πλευράς στο πλαίσιο των 3ήμερων διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς που ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή, με αντικείμενο το 5πλό αίτημα του ΥΠΟΙΚ για μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο, ώστε να ξεδιπλωθούν οι μειώσεις φόρων, εισφορών και οι υπόλοιπες παρεμβάσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Ο ξένος οίκος, προχώρησε στην αναβάθμιση στηριζόμενος και στην πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 κατά 1 δις ευρώ υψηλότερο του στόχου (παρά τις παροχές 2,2 δις ευρώ), αλλά και στην πρόθεση κυβέρνησης – θεσμών για χαμηλότερα πλεονάσματα και σε μία πιο ισορροπημένη δημοσιονομική πολιτική (βεβαίως θυμίζοντας τους κινδύνους που υπάρχουν και την ανάγκη πιστής υλοποίησης του προγράμματος και της τήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας).

Αλλά και ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας στο συνέδριο του Economist επανέλαβε ως πρώτους στόχους δημοσιονομικής χαλάρωσης τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ. Ανέλυσε επίσης τα 4 επιχειρήματα της κυβέρνησης προς τους δανειστές, μεταξύ των οποίων και το σταθερά χαμηλό κόστος δανεισμού.

Έτσι, η ανακοίνωση του οίκου, αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο που βοηθά την αλλαγή στάσης των θεσμών. Μετά την προαναγγελία – στο περιθώριο της συνόδου του Eurogroup – περί ταχύτερης ανάπτυξης το 2020, η νέα αναβάθμιση στηρίζει και αυτή με τη σειρά της την νέα άσκηση βιωσιμότητας του χρέους (DSA). Ουσιαστικά, αποτελεί μια ακόμη απόδειξη για την προοπτική σταθεροποίησης του κόστους δανεισμού σε χαμηλότερα επίπεδα, άλλα και για την επιστροφή σε επενδυτική βαθμίδα η οποία και θα απελευθερώσει κεφάλαια από τα διαθέσιμα του δημοσίου που θα τονώσουν με τη σειρά τους την ανάπτυξη.

Τόσο το ΑΕΠ όσο και το κόστος δανεισμού είναι παράμετροι της άσκησης βιωσιμότητας χρέους. Συντάσσεται ήδη, όπως ειπώθηκε από στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, από την Ελληνική πλευρά, ενώ ανάλογο έργο ξεκινούν και οι θεσμοί. Και θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τη μάχη για μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο.

Μετά τις διαβουλεύσεις στην Αθήνα, η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει όλες τις εκκερεμότητες της 5ης αξιολόγησης μέσα από νομοθετικό έργο, από την παροχή επιπλέον στοιχείων, αλλά και από την πλήρη τεκμηρίωση των θέσεών της για περισσότερο δημοσιονομικό χώρο. Το θέμα θα συζητηθεί στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου, το οποίο δεν συνδέεται με κέρδη ομολόγων, αλλά πλέον έχει ειδική σημασία.

Και τούτο καθώς, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πήγες, στην εν λόγω σύνοδο θα επιχειρηθεί να συμφωνηθεί έστω ένα μέρος από τα αιτήματα της Ελληνικής πλευράς. Το ΥΠΟΙΚ, παράλληλα, θα ολοκληρώσει και την Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους με στόχο την ίδια σύνοδο, ενώ θα ακολουθήσει ανάλογη κίνηση από τους θεσμούς.

Η επόμενη πράξη θα διαδραματιστεί στο Euroworking Group της επόμενης Πέμπτης. Τότε θα φανεί ενδεχομένως η πρώτη αντίδραση σε πολιτικό επίπεδο. Επίσης, στο EWG που ακολουθεί μια αποστολή είθισται να γίνεται ένας απολογισμός της κατάστασης.

Η έκθεση των θεσμών θα κοινοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό, μαζί με το υπόλοιπο πακέτο του European Semester. Πηγές του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν για τις εν Αθήνας διαβουλεύσεις ότι σε δημοσιονομικό πεδίο υπάρχει σύγκλιση, αλλά απαιτείται περαιτέρω πρόοδος σε τουλάχιστον πέντε πεδία: ιδιωτικό χρέος, κρατικές οφειλές, εγγυήσεις Δημοσίου προς τράπεζες, αγορά ενέργειας και ασφαλιστικό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.