«Η Ελλάδα τώρα δίνει μαθήματα σταθερότητας στην Ευρώπη, ακριβώς την στιγμή κατά την οποία η ξαφνική ακύρωση της παρουσίας του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε στο Νταβός, τροφοδοτεί και πάλι στην διεθνή σκηνή φόβους για Ιταλική αστάθεια», γράφει η Ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore.

Παράλληλα, παραθέτει τη δήλωση του πρωθυπουργού σύμφωνα με την οποία. «δεν φαίνεται να υπάρχουν πολλές άλλες χώρες που να διαθέτουν, όπως η Ελλάδα, μια σταθερή κυβέρνηση η οποία να μπορεί να διαρκέσει με βεβαιότητα μέχρι το 2023», από την στιγμή που «σε άλλες περιπτώσεις, από την Ισπανία μέχρι την Ιταλία, αποδεικνύονται οι δυσκολίες που έχουν οι κυβερνήσεις συνασπισμού, τόσο σε ό,τι αφορά την σύνθεση, όσο και την διάρκειά τους».

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εμπιστοσύνη που οι αγορές δείχνουν στην Ελλάδα, κάτι που αποδεικνύεται και από το ότι τα επιτόκια των Ελληνικών δημοσίων ομολόγων, μειώθηκαν σε επίπεδο χαμηλότερο των Ιταλικών.

«Τώρα υπάρχει πολιτική και χρηματοοικονομική σταθερότητα, μετά την περίοδο κατά την οποία η Αθήνα ήταν η πρώτη η οποία επλήγη από τον λαϊκισμό, πληρώνοντας τις συνέπειές του», προσθέτει η Il Sole 24 Ore. Προσθέτει επίσης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, προώθησε την μείωση της φορολογικής πίεσης σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, αλλά και την βελτίωση του κλίματος για τις επενδύσεις, με παρεμβάσεις και στον τραπεζικό τομέα.

Η Il Sole γράφει ότι παρά το ότι η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται υπό αυστηρή επιτήρηση, ο πρωθυπουργός ελπίζει ότι το Eurogroup θα του δώσει ευρύτερο περιθώριο δράσης, σε αντάλλαγμα για την πρόοδο που σημειώνεται στις μεταρρυθμίσεις.

Σε ό,τι αφορά, δε, τις όλο και μεγαλύτερες δυσκολίες της προσφυγικής κρίσης, η Ιταλική εφημερίδα σημειώνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί πως «δεν είναι δυνατόν, να βρίσκεται, κανείς, στην ζώνη του Schengen και να μην θέλει να σηκώνει μέρος του βάρους της υποδοχής των ανθρώπων, στους οποίους αναγνωρίζεται το δικαίωμα ασύλου». Ειδική αναφορά κάνει και στο σύμφωνο Τουρκίας-Λιβύης τονίζοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα εναντιωθεί σε κάθε Ευρωπαϊκή συμφωνία για την Λιβύη, αν αυτή δεν προβλέπει ρητά ότι τα εν λόγω μνημόνια είναι απολύτως άκυρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.