Τις κρυφές μέχρι τώρα συζητήσεις της Τουρκίας με την Ιταλία για γεωτρήσεις στην Μεσόγειο, στο πλαίσιο των μνημονίων μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης, αποκάλυψε ο Tayyip Erdogan.

Ο Erdogan, στις δηλώσεις του προς τους Τούρκους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Βερολίνο ερωτηθείς για τη συμμετοχή της Ιταλίας στον EastMed, δήλωσε ότι «εμείς αυτή τη στιγμή ασφαλώς θα εργαστούμε με τη Λιβύη για την συμφωνία μας αλλά εδώ μπορούμε να πάρουμε μαζί μας ως συνεταίρους και τρίτες ή τέταρτες χώρες. Μπορεί να πάρουμε και πέμπτη χώρα εδώ ως συνέταιρο. Σε αυτό το θέμα υπάρχει ομοφωνία με τον Sarraj». Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή διεξάγουν εργασίες για αγορά και τρίτου γεωτρύπανου, ότι η Τουρκία έχει πρόταση από τη Σομαλία για έρευνα πετρελαίου στη δική της θάλασσα και πως και η Ιταλία έκανε μαζί τους διαπραγματεύσεις.

«Αυτή τη στιγμή η Ιταλία είναι σε επαφές μαζί μας, ώστε, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Λιβύη, να πραγματοποιήσουμε γεώτρηση» ισχυρίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος, προδικάζοντας ότι κάτι τέτοιο θα… φρικάρει την Ελλάδα.

«Επειδή τώρα οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να κάνουμε αυτό που δεν έκανε η Κύπρος κι αυτό τρελαίνει την Ελλάδα… Εξάλλου, εμείς έχουμε την πιο μεγάλη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό μας δίνει μια επιπλέον δυνατότητα» είπε.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία απέφυγε να συνυπογράψει μαζί με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ τον αγωγό East Med, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός, που μετείχε στη Διάσκεψη του Βερολίνου, προανήγγειλε ότι η Ιταλία είναι έτοιμη να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στη Λιβύη.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης, ο Erdogan ισχυρίστηκε: «Μιλούν για υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη. Δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα γύρω από τα νησιά, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εκεί αφορά μόνο τα χωρικά ύδατα».

Ο Erdogan επιτέθηκε εκ νέου στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Γιατί ο Μητσοτάκης κάλεσε τον Haftar στην Ελλάδα; Ήθελε απλά να μας προκαλέσει. Ένας ηγέτης μου είπε ότι ο Μητσοτάκης θέλει να διορθώσει το χάσμα μεταξύ μας. Αλήθεια θέλει κάτι τέτοιο και καλεί τον Haftar στην Ελλάδα; Αυτό είναι ανοησία. Απάντησα ότι ας διορθώσει πρώτα αυτό το λάθος και μετά θα είναι εύκολο να συναντηθούμε».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.