Μπορεί οι αποφάσεις για την τύχη της Λιβύης να ελήφθησαν στο Βερολίνο την Κυριακή, ωστόσο όλες οι μεγάλες δυνάμεις που διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στην περιοχή, καθώς και ξένοι αναλυτές, εξέφραζαν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με το αν θα τηρηθεί και για πόσο διάστημα η κατάπαυση του πυρός.

Και δεν χρειάστηκαν παρά λίγες ώρες μέχρι να διαφανεί ότι η εκεχειρία που αποφασίστηκε στο Βερολίνο – ερήμην του Fayez al Sarraj και του Khalifa Haftar – κρεμόταν από μία κλωστή.

Πριν στεγνώσει το μελάνι από τις υπογραφές των ηγετών, πλην των Λίβυων, στη Διάσκεψη του Βερολίνου όπου αποφασίστηκε μεταξύ άλλων να υπάρξει κατάπαυση του πυρός μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, οι εχθροπραξίες φαίνεται πως ξεκίνησαν και πάλι.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, στρατιωτικές δυνάμεις που στηρίζουν την πλευρά Sarraj – όπως καταγγέλλει ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός – άνοιξαν πυρ χθες το πρωί, παραβιάζοντας έτσι τη συμφωνία για εκεχειρία. «Απαντάμε με πλήρη ισχύ » ήταν η απάντηση από την πλευρά του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του Haftar.

Μάλιστα ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του στρατάρχη Haftar, μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Twitter, καταγγέλλει ότι η εκεχειρία παραβιάστηκε από τους Σύριους πολιτοφύλακες που έχει αποστείλει εκεί η κυβέρνηση του προέδρου της Τουρκίας Tayyip Erdogan.

Η ανάρτηση έγινε το πρωί, λίγες ώρες μετά τη λήξη της διεθνούς Διάσκεψης του Βερολίνου για την ειρήνευση στη Λιβύη, κατά την οποία εκπρόσωποι της κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης (GNA) και του LNA δεν προσκλήθηκαν καν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τους ηγέτες και να συζητήσουν, μολονότι ήταν παρόντες στη Γερμανική πρωτεύουσα.

Την αποικιοκρατική συμπεριφορά των ισχυρών έναντι του Khalifa Haftar και του Fayez al Sarraj στη Διάσκεψη του Βερολίνου, αποκάλυπτε και το περιοδικό Der Spiegel, που έγραψε ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Γερμανικής κυβέρνησης, οι δύο Λίβυοι αξιωματούχοι, επρόκειτο να εμπλακούν στις εργασίες της Διάσκεψης μόνο εφόσον οι υπόλοιποι συμμετέχοντες είχαν προηγουμένως συμφωνήσει στο τελικό κοινό ανακοινωθέν!

Να σημειωθεί ότι οι σχέσεις των δύο ανδρών είναι τεταμένες με τον Fayez al Sarraj να αρνείται να συναντηθεί κατ ιδίαν με τον Khalifa Haftar. Ωστόσο και οι δύο θα συμμετείχαν στις συζητήσεις για την χώρα τους εάν είχαν κληθεί στην 4ωρη Διάσκεψη του Βερολίνου. Αλλά όπως έγινε γνωστό ενημερώθηκαν κατ ιδίαν μετά το τέλος της για τις αποφάσεις που έλαβαν άλλοι για την χώρα τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.