Δημήτρης Παπακωνσταντίνου-Capital.gr_

Η συναίνεση για το πρόσωπο της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα. Δίνει το στίγμα μιας χώρας η οποία μπορεί να προχωρήσει ενωμένη. Μήνυμα όχι μόνο για την πολιτική σκηνή, αλλά και την οικονομία. Προς τις αγορές και τους επενδυτές. Αλλά η συναίνεση αυτή πρέπει να έχει συνέχεια.

Πρέπει να είναι η αρχή μιας συνολικότερης προσπάθειας της χώρας να προχωρήσει μπροστά. Με κοινό βηματισμό του πολιτικού κόσμου στα μεγάλα ζητήματα.

Τα χρόνια των Μνημονίων είναι δεδομένο ότι η απουσία συναίνεσης κόστισε πολλά. Κόστισε περισσότερα μέτρα, μεγαλύτερη ύφεση, μακρύτερη παραμονή σε μνημονιακό κλοιό αλλά και σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, το οποίο θα βιώνει η Ελλάδα έως το 2022. Πρέπει, λοιπόν, οι επόμενες κινήσεις στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής να τύχουν της ίδιας σύμπνοιας, τουλάχιστον στις βασικές τους παραμέτρους.

Το ίδιο ισχύει προφανώς και για τα εξωτερικά ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Η επιθετική στάση της Τουρκίας και η ύπαρξη τόσων εστιών κινδύνου στην περιοχή, καθώς και οι μεγάλες ανακατατάξεις και κλυδωνισμοί σε παγκόσμιο επίπεδο, επιβάλλουν μια κοινή θέση.

Είναι, όμως, και άλλα τα μέτωπα τα οποία απαιτούν κοινή θέση. Η παιδεία έχει πληγωθεί πάρα πολλές φορές από αλλεπάλληλες μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις διαδοχικών κυβερνήσεων. Το brain drain και οι χαμηλές επιδόσεις της χώρας στη διεθνή κατάταξη της PISA του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι τα μοντέλα απέτυχαν. Η νέα μεταρρύθμιση που κυοφορείται θα πρέπει να γίνει με τρόπο βιώσιμο και συναινετικό.

Το ίδιο ισχύει και για το πολύπαθο κοινωνικό κράτος, για το νέο ασφαλιστικό σύστημα, για την υγεία, αλλά και για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που τώρα κυοφορείται με αφορμή το νέο ΕΣΠΑ, από το οποίο διεκδικεί η Ελλάδα –όπως χθες ανακοινώθηκε– κατά 20% περισσότερα κοινοτικά κονδύλια.

Η ελληνική οικονομία και κοινωνία έχει περάσει πάρα πολλά δεινά τα τελευταία χρόνια. Έχει ανάγκη να ξαναβγεί στο “ξέφωτο” ενωμένη, με κοινή θέση και στρατηγική.

Με συναίνεση η οποία να την ισχυροποιεί στο εξωτερικό και διασφαλίζει ότι θα ακούγεται πιο ηχηρά το όνομα της Ελλάδας στο εξωτερικό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.