Την Ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου αμφισβήτησε για μια ακόμη φορά η Τουρκία, η οποία παράλληλα εκβιάζει διαμηνύοντας πως χωρίς την έγκριση της δεν μπορεί να γίνει ο αγωγός Eastmed.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Melvut Cavusoglu, σε μια τηλεοπτική συνέντευξη 3 ωρών, ανέφερε πως «υπάρχουν νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους ούτε στην Συνθήκη Λωζάνης, ούτε στην συνθήκη Ειρήνης του 1948. Αυτός είναι ο λόγος που ζητάμε διερευνητικές επαφές για να λύσουμε τα ζητήματα αυτά. Για να μην συμβεί πάλι κάποια κρίση όπως το Καρντακ (Ίμια)». Να σημειωθεί πως ο Τούρκος ΥΠΕΞ θεωρεί ήδη τα Ίμια, Τουρκικό έδαφος.

Παράλληλα δήλωσε πως για να περάσει ο αγωγός Eastmed, δηλαδή ο αγωγός φυσικού αερίου που θα μεταφέρει το αέριο της Κύπρου και του Ισραήλ στην Ευρώπη, «πρέπει να πάρουν την άδεια μας καθώς θα περάσει από την υφαλοκρηπίδα μας. Χωρίς την έγκριση της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει αυτό το έργο».

Την ίδια στιγμή και ενώ ο Τούρκος ΥΠΕΞ αμφισβητεί την Ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, μπαράζ παραβιάσεων σημειώθηκε από Τουρκικά μαχητικά. Συγκεκριμένα, σε βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο πέταξαν 20 Τουρκικά αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 13 οπλισμένα.

Από τις 78 παραβιάσεις που έγιναν συνολικά, οι 44 ήταν από τα Τουρκικά μαχητικά και οι υπόλοιπες από τα κατασκοπευτικά. Τα Τουρκικά αεροσκάφη προέβησαν επίσης σε 12 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών ενώ σε 8 περιπτώσεις σημειώθηκαν εμπλοκές με τα Ελληνικά αεροσκάφη που σηκώθηκαν για να τα αναχαιτίσουν. Τρεις εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν Τουρκικά F-16 στα νησιά Κίναρο, Οινούσσες και Παναγιά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.