Έτοιμος να φέρει στο προσκήνιο ακόμα και την κίνηση του βέτο, σε οποιαδήποτε λύση για το ζήτημα της Λιβύης έλθει προς έγκριση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν δε δηλώνεται ρητά ότι τα μνημόνια ανάμεσα στην Άγκυρα και την Τρίπολη είναι νομικά άκυρα, εμφανίζεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμη ότι κακώς η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε στο Βερολίνο στην Διάσκεψη για την Λιβύη. «Η Ελλάδα είναι περιφερειακή δύναμη σταθερότητας. Έχουμε θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη και θα έπρεπε να είμαστε στο Βερολίνο, για να συζητήσουμε για το μέλλον μιας χώρας η σταθερότητα της οποίας ενδιαφέρει και την Ευρώπη και την Ελλάδα», υπογράμμισε προσθέτοντας πως θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο, για να συζητήσουν για το ζήτημα αυτό.

«Θα ενημερώσω την Ευρώπη για τις Ελληνικές θέσεις. Εμείς εστιάζουμε στο απαράδεκτο μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη. Η Ελλάδα σε επίπεδο συμβουλίου κορυφής δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί καμία πολιτική λύση για τη Λιβύη, η οποία να μην έχει ως προϋπόθεση την ακύρωση αυτών των μνημονίων. Να το πω πολύ απλά θα βάλουμε βέτο και πριν φτάσει η υπόθεση στο συμβούλιο κορυφής. Θα βάλουμε βέτο σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών», τόνισε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του «Άλφα».

Παράλληλα, διεμήνυσε πως δεν υπάρχει περίπτωση η χώρα να πάει στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για οποιοδήποτε άλλο θέμα πλην του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής οικονομικής ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να επεκταθεί ανά πάσα στιγμή στα δώδεκα μίλια όσον αφορά στα χωρικά ύδατα.

«Αυτό είναι το μόνο θέμα που συζητάμε, για να μπορέσουμε τελικά να καταλήξουμε να λυθεί μέσα από ένα διεθνές δικαστήριο. Δε συζητάμε με τους Τούρκους ανύπαρκτα ζητήματα», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του πρωθυπουργού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμη ότι ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Τουρκία αλλά ούτε και η Ελλάδα, έχουν κανένα όφελος, από μία κλιμακούμενη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. «Αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι. Το αντιλαμβάνεται και ο κ.Erdogan. Τα κανάλια μας με την Τουρκία είναι ανοιχτά… Θα κάνουμε όλους τους χειρισμούς που διασφαλίζουν ότι η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες, οι οποίες αποτυπώνονται και έμπρακτα. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε δύο εβδομάδες θα βρεθώ στο Παρίσι για μία ακόμα συνάντηση με τον πρόεδρο Macron, που υπήρξε ο πιο θερμός υποστηρικτής των Ελληνικών θέσεων. Έχουμε και Ευρωπαϊκές χώρες, πλην της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει ισχυρούς συμμάχους στην περιοχή. Σε αυτούς θα βάλω και το Ισραήλ, θα βάλω και την Αίγυπτο».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ακόμη: «Δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε στο σημείο να πρέπει να διαχειριστούμε μία δύσκολη και έντονα κλιμακούμενη ένταση στο Αιγαίο. Εάν χρειαστεί να τη διαχειριστούμε όμως ξέρουμε πώς να τη διαχειριστούμε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μας επιβάλλουν καμία διαμεσολάβηση. Από εκεί και πέρα τακτικές επικοινωνίες και επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων στην περιοχή υπήρχαν και θα υπάρχουν. Πιστεύω ότι τώρα υπάρχει καλύτερη κατανόηση των ζητημάτων που αφορούν την περιοχή μας», πρόσθεσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.