Η Τουρκία στέλνει στρατεύματα στη Λιβύη, ενώ παράλληλα ετοιμάζεται να ξεκινήσει γεωτρήσεις στις περιοχές που έχει συμφωνήσει με την Αφρικανική χώρα!

Την ανακοίνωση έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan, αναφέροντας ότι στέλνει στρατό στη Λιβύη για να διατηρήσει τη σταθερότητα της κυβέρνησης στην Τρίπολη, που έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ. Παράλληλα, ανέφερε ότι μέσα στο τρέχον έτος η Τουρκία θα ξεκινήσει σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές που συμφώνησε με τη Λιβύη.

«Υπογράψαμε με τη Λιβύη μνημόνιο καθορισμού θαλασσίων περιοχών ευθύνης. Στις περιοχές ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε έρευνα ή γεώτρηση, ούτε να περάσει οποιοσδήποτε αγωγός χωρίς την έγκριση των δύο χωρών». Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε ότι, «εντός του 2020 θα ξεκινήσουμε τις έρευνες και τις γεωτρήσεις στις περιοχές αυτές που έχουμε συμφωνήσει με τη Λιβύη. Αφού παραχωρηθούν οικόπεδα και ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, θα πραγματοποιηθούν εκεί σεισμικές έρευνες».

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει ήδη αναπτύξει δυνάμεις για να εκπαιδεύσει στρατεύματα που παραμένουν πιστά στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Sarraj, στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας που υπέγραψε πρόσφατα με τη Λιβύη.

Η ανακοίνωση του Erdogan έρχεται λίγο πριν από τη Διάσκεψη του Βερολίνου, όπου θα συναντήσει τους ηγέτες Γερμανίας, Ρωσίας, Βρετανίας και Ιταλίας με θέμα την κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη. Η αναφορά του ότι «στις περιοχές ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε έρευνα ή γεώτρηση, ούτε να περάσει οποιοσδήποτε αγωγός, χωρίς την έγκριση των δύο χωρών», είναι σαφές πως αφορά και τον αγωγό EastMed, την έναρξη κατασκευής του οποίου υπέγραψαν πρόσφατα οι ηγέτες Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, με την Ιταλία να επικροτεί τη δημιουργία του αγωγού. Και αυτό διότι ο αγωγός EastMed, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, θα περάσει από τις περιοχές που ο Erdogan έχει συμφωνήσει με τη Λιβύη.

Παρόλα αυτά η Ελλάδα αποκλείστηκε με απόφαση της Γερμανίας από την διεθνή Διάσκεψη, ενώ τα διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι αυτό ζήτησε ο Erdogan από την Merkel και η Γερμανίδα καγκελάριος του έκανε το χατίρι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.