Η Άγκυρα καθημερινά κλιμακώνει της προκλητικές της ενέργειες στο Αιγαίο με καθημερινές παραβάσεις και παραβιάσεις του εναερίου χώρου και υπερπτήσεις πάνω από τα Ελληνικά νησιά, αλλά και με αλλεπάλληλες προκλητικές Navtex που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Σε μπαράζ υπερπτήσεων Τουρκικών μαχητικών σε Ελληνικά νησιά, προχώρησε την Τρίτη η Τουρκία. Συγκεκριμένα τα Τουρκικά μαχητικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, πέταξαν 27 φορές πάνω από 8 νησιά του Ανατολικού και Βόρειου Αιγαίου και προχώρησαν σε περισσότερες από 90 παραβιάσεις.

Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός υπερπτήσεων από Τουρκικά αεροσκάφη που έχει καταγραφεί μέσα σε μία ημέρα, αλλά και παραιάσεων. Αλλά αυτό μέχρι την… επόμενη ακραία πρόκληση των Τούρκων.

Κάπως έτσι ο αριθμός των υπερπτήσεων από την αρχή του 2020 έχει φτάσει στις 51 και είμαστε μόλις στα μισά του μήνα… Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο του 2019 οι υπερπτήσεις ήταν 7, τον Ιανουάριου του 2018 μόλις 1 και του 2017, 5.

Η Τουρκική προκλητικότητα ξεκίνησε στις 10.45 το πρωί της Τρίτης με υπερπτήση στη νήσο Λέβιθα και τελείωσε λίγο μετά τις 3 το απόγευμα, ενώ έγιναν υπερπτήσεις στα νησιά: Παναγιά, Οινούσσες, Αρκιοί, Λέβιθα, Αγαθονήσι, Λειψοί, Λέρο και Καλόλιμνο

Την ίδια στιγμή η Τουρκία εκδίδει Navtex για θαλάσσια ύδατα Ελληνικής κυριαρχίας νότια της Κρήτης και συγκεκριμένα στην περιοχή που επιχειρεί να κάνει γεωτρήσεις βάσει της συμφωνίας με τη Λιβύη, στο τριεθνές εκεί που ενώνονται οι ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, έστω και αν ακόμη δεν έχουν ανακηρυχθεί. Ωστόσο, η Τουρκία δεν έμεινε μόνο στην περιοχή της Κρήτης και για μια ακόμη φορά προσπαθεί να εξαφανίσει το Καστελόριζο από τον Ελληνικό χάρτη. Συγκεκριμένα, εξέδωσε μία ακόμη ακυρωτική Navtex για Ελληνική αναγγελία δέσμευσης περιοχής, μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι αρμόδια και δεν έχει δικαιοδοσία στην περιοχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.