Δεν θέλουμε να ξεσπάσει κρίση Ελλάδας-Τουρκίας αλλά αν συμβεί θα εμπλακούμε, είπε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Geoffrey Pyatt, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους, για την στάση που θα τηρήσουν οι ΗΠΑ σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Φυσικά και θα εμπλακούμε. Φυσικά και δεν θέλουμε να ξεσπάσει κάποια κρίση. Δεν θέλουμε Ελλάδα και Τουρκία να φτάσουν σε κρίσιμο σημείο κι έχουμε επέμβει ξανά στο παρελθόν. Η Ουάσιγκτον είναι ξεκάθαρο, θα συνεχίσει να είναι ενεργή και θα βοηθάει Ελλάδα και Τουρκία να επιλύσουν τις διάφορες τους. Δεν θα έλεγα ότι είναι μια συνηθισμένη κατάσταση, οι συνθήκες στην περιοχή αλλάζουν από την πλευρά των ΗΠΑ. Δεν θα κάνω προβλέψεις για θερμό επεισόδιο», είπε ερωτηθείς Geoffrey Pyatt.

Ο Αμερικανός πρέσβης κληθείς να σχολιάσει εάν οι ΗΠΑ έχουν καλύτερες σχέσεις με την Τουρκία από την Ελλάδα σημείωσε ότι, «είναι δύο διαφορετικές σχέσεις. Οι σχέσεις των ΗΠΑ-Ελλάδας είναι πολύ σημαντικές ο πρόεδρος το είπε και στο οβάλ γραφείο αυτό. Δεν θα σας πω ότι δεν είναι σημαντικές οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, γιατί είναι και νομίζω πως και η Ελλάδα θα συμφωνήσει σε αυτό».

Ο Αμερικανός πρέσβης αναφερόμενος στην συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης είπε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν αποδώσει ακόμα το χαρακτηρισμό «παράνομη» σε αυτήν, μένουμε στο ότι είναι αντιπαραγωγική και προκλητική. «Ο κατάλληλος τρόπος για χάραξη ΑΟΖ είναι αυτός που ακολουθούν Ελλάδα και Ιταλία, ο οποίος βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και δεν δυναμιτίζει την κατάσταση στην περιοχή.

» Είπαμε ξεκάθαρα ότι η Ανατολική Μεσόγειος πρέπει να είναι και ζώνη ειρήνης, ασφαλείας και σταθερότητας. Για μας τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα στη θάλασσα με την ξηρά και δεν στηρίζουμε τις μονομερείς ενέργειες. Ο πρωθυπουργός έθεσε τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας και τις Ελληνικές ανησυχίες αλλά σημείωσε ότι δεν θέλει να διακοπεί ο διάλογος και η Τουρκία να απομακρυνθεί από τη Δύση. Από τα πιο πετυχημένα σημεία της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν που παρά το θορυβώδες περιβάλλον στο Οβάλ Γραφείο ήταν αποτελεσματικός και παρουσίασε ξεκάθαρα τις Ελληνικές θέσεις».

Ο κ.Pyatt κατά τη διάρκεια της συζήτησης χαρακτήρισε πολλές φορές την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, από τις επιτυχημένες επισκέψεις Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. «Ήταν μια φανταστικά πετυχημένη συνάντηση. Το κάνω χρόνια αυτό και σπάνια βλέπω αυτή την επιτυχία. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε αναλυτικά στις επαφές του τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα. Έχουμε καλές ειδήσεις και για την παιδεία και για τις επενδύσεις. Έφερε στον προσκήνιο τις προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα σε ενέργεια, ναυτιλία, τουρισμό και τεχνολογία. Ήταν μια υποδειγματική παρουσίαση επιπέδου masterclass». «Είναι πολύ σημαντικές οι προσωπικές σχέσεις στη διπλωματία. Μας έδωσε την αίσθηση ο Μητσοτάκης ότι μπορούμε να τον εμπιστευτούμε και ότι μπορεί μα δώσει λύσεις. Είναι ένας άνθρωπος που προωθεί τις μεταρρυθμίσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.