Οι νέες γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν είχαν μικρό και βραχύβιο αντίκτυπο στις αγορές διεθνώς, ακόμα και πριν χαμηλώσει τους τόνους ο Donald Trump. Η πυραυλική επίθεση του Ιράν στις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ έστειλε τον χρυσό σε ένα εντυπωσιακό ράλι πάνω από τα 1.600 δολάρια την ουγκιά, οδήγησε το γεν Ιαπωνίας σχεδόν κατά 1% υψηλότερα και πρόσθεσε στην τιμή του πετρελαίου 3 δολάρια το βαρέλι.

Ωστόσο, χρειάστηκαν μόνο λίγες ώρες για να εξασθενίσει η στροφή των επενδυτών στα παραδοσιακά ασφαλή επενδυτικά καταφύγια και να επιστρέψουν οι διεθνείς μετοχές στην ανοδική τους πορεία. Η πρόσκαιρη αυτή καταιγίδα ώθησε τους αναλυτές να επισημάνουν μέσα από μπαράζ εκθέσεών τους την περασμένη εβδομάδα ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να αλλάξουν τη στρατηγική τους και να παραμένουν θετικοί για τις αγορές το 2020.

Οι επιθέσεις της προηγούμενης εβδομάδας ήρθαν μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού, δύο γεγονότα που θα έπρεπε να προκαλέσουν έντονο sell-off στα risk assets, μετά και τα εντυπωσιακά κέρδη που σημειώθηκαν το 2019 στις αγορές, με τις παγκόσμιες μετοχές να βλέπουν εκτόξευση της αξίας τους κατά περισσότερο από 10 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ανάλογη και… βαριά θα έπρεπε να ήταν και η αντίδραση των αγορών τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά την επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία.

Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, τα χρόνια της κρίσης έχουν κάνει τις αγορές πολύ πιο ανθεκτικές και σκληρές στις όποιες αναταράξεις και τις αρνητικές εξελίξεις. Σε ό,τι αφορά τις τρέχουσες εντάσεις στη Μέση Ανατολή, οι αγορές εμφανίστηκαν ψύχραιμες αποτιμώντας ότι η Τεχεράνη και η Ουάσινγκτον θα αποτρέψουν μια ευρύτερη “πυρκαγιά” και ότι παρά το γεγονός ότι οι εντάσεις μπορεί να συνεχιστούν, δεν θα υπάρξει κάποια καταστροφική κορύφωση. Άλλωστε, γνωρίζουν πολύ καλά ότι περιφερειακές στρατιωτικές εντάσεις έχουν αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια ότι δεν έχουν διαρκή αντίκτυπο είτε στην προσφορά πετρελαίου και στις τιμές, ούτε στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι αναλυτές εμφανίζονται καθησυχαστικοί σε ό,τι αφορά τα τελευταία γεγονότα και δεν αλλάζουν τη στρατηγική τους, εκτιμώντας πως η ανοδική πορεία των διεθνών αγορών θα συνεχιστεί. Οι traders και οι επενδυτές, επισημαίνουν, ποντάρουν ήδη ότι οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις είναι ένας παροδικός “θόρυβος” για τις μετοχές.

“Η αγορά έχει πλέον υιοθετήσει μία άποψη που βασίζεται στην εμπειρία μιας δεκαετίας, ότι οι τρέχουσες εντάσεις δεν πρόκειται να κλιμακωθούν και να βρεθούν εκτός ελέγχου”, σημειώνει στο Reuters ο στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale, Kit Juckes. “To ίδιο ισχύει και με την οικονομία. Έχουμε έναν οικονομικό κύκλο με μίνι κύκλους από το 2008 αλλά δεν υπάρχει ύφεση, είχαμε εμπορικούς πολέμους που δεν έχουν μετατραπεί σε πραγματικούς εμπορικούς πολέμους αλλά συνεχίζουν να αναβάλλονται”. Και οι επενδυτές παρέμειναν στις τοποθετήσεις τους στις μετοχές.

ΠΗΓΗ: Capital.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.