Σπάει τα κοντέρ ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, τον οποίο μέτρα κάθε μήνα ο ΙΟΒΕ. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (η οποία συγκεντρώνει τις μετρήσεις από όλα τα κράτη – μέλη) ο πρόδρομος αυτός δείκτης οικονομικής συγκυρίας το μήνα Δεκέμβριο σκαρφάλωσε στις 109,5 μονάδες, έναντι 107 μονάδων το Νοέμβριο και των 106,7 μονάδων τον Οκτώβριο. Ουσιαστικά, ο δείκτης οικονομικού κλίματος πλέον επανήλθε στα ιστορικά υψηλά του Οκτωβρίου του 2007.

Τα αναλυτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν πάρα πολύ μεγάλη βελτίωση στο δείκτη που μετράει την πορεία του οικονομικού κλίματος στο κλάδο των υπηρεσιών. Εξ ίσου εντυπωσιακή ήταν η πορεία και του κλάδου των κατασκευών (αλλά παραμένει σε αρνητικά επίπεδα). Βελτίωση καταγράφηκε στη βιομηχανία, αλλά και στο δείκτη καταναλωτή. Ωστόσο, ελαφρές πιέσεις εκδηλώνονται στο δείκτη που μετρά την πορεία του λιανεμπορίου

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος δείχνει την πορεία που αναμένεται να έχει η ανάπτυξη μιας χώρας. Η Ελληνική κυβέρνηση αναμένει πως αφού το ΑΕΠ του 2019 έκλεισε με άνοδο κατά 2% ,ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι τουλάχιστον 2,8% για το 2020.

Ο ΙΟΒΕ αναφέρει μάλιστα ότι «συνολικά, υπάρχει η αίσθηση πως η κρίση σε μεγάλο βαθμό ανήκει στο παρελθόν και πως τα πραγματικά διαθέσιμα εισοδήματα θα αυξάνονται στο επόμενο διάστημα έστω και σταδιακά. Η συνέχιση, όμως, αυτής της θετικής εξέλιξης, θα εξαρτηθεί κρίσιμα, πέρα από τις διεθνείς εξελίξεις, από τις αποφάσεις της οικονομικής πολιτικής στη χώρα».

Η τόνωση του οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο εκτιμάται από αρμόδιες πήγες ότι συνδέεται τόσο με την ολοκλήρωση συμφωνίας με τους θεσμούς όσο και με το πακέτο παροχών με τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Ανά την ΕΕ ο δείκτης οικονομικού κλίματος παρέμεινε σταθερός στις 100,0 μονάδες. Κατεγράφη σημαντικά μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες, τις κατασκευές και, σε μικρότερο βαθμό, το λιανικό εμπόριο, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη μειώθηκε και η εμπιστοσύνη στη βιομηχανία έμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη. Ο δείκτης αυξήθηκε σημαντικά στην Ιταλία (1,7 μονάδες) και την Ισπανία (1,3 μονάδες) και λιγότερο στη Γερμανία (0,4 μονάδες), ενώ μειώθηκε στη Γαλλία (0,2 μονάδες) και την Ολλανδία (0,4 μονάδες).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.