Προβλέψεις για τις εντάσεις που θα διαμορφώσουν το σκηνικό τη νέα χρονιά κάνουν οι συντάκτες του Politico. Όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο το 2019 ήταν η χρονιά που κατέρρευσαν πολλές Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ο Boris Johnson συνέτριψε τους αντιπάλους του, υποσχόμενος να φέρει εις πέρας το Brexit και μια 16χρονη από τη Σουηδία ξεσήκωσε κύμα διαμαρτυριών για το κλίμα.

Η Ευρώπη γίνεται… Κίνα

Εάν δεν μπορείς να τους κερδίσεις πήγαινε μαζί τους. Μετά και την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, η Γαλλία και η Γερμανία θα οδηγήσουν τις Βρυξέλλες σε μια πολιτική που θα στηρίζεται στην κρατική ενίσχυση, τον κεντρικό σχεδιασμό και την υπεράσπιση της Ευρώπης.

Κάτι τέτοιο θα περιλαμβάνει βέτο σε μεγάλες εξαγορές από την Κίνα στην Ευρώπη και αποκλεισμούς Ασιατικών εταιρειών από δημόσιες συμβάσεις. Την ίδια ώρα, η ΕΕ διαλέγει να στηρίξει τομείς όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, την υγειονομική περίθαλψη. Παράλληλα, αναμένονται μεγάλες συγχωνεύσεις στις τηλεπικοινωνίες και σε άλλες παλαιές βιομηχανίες.

Ωστόσο, χώρες όπως η Σουηδία και η Ολλανδία, όπως επίσης και η Ελλάδα και η Πορτογαλία, που διαθέτουν μεγάλο αριθμό Κινεζικών επενδύσεων αναμένεται να κατηγορήσουν την πολιτική της Γαλλίας και της Γερμανίας για υποκρισία. Ωστόσο Παρίσι και Βερολίνο θα κωφεύουν στις διαμαρτυρίες τους.

Φόβοι για νέα οικονομική κρίση

Οι τεκτονικές πλάκες του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος είναι έτοιμες να γλιστρήσουν. Η επόμενη κρίση όμως είναι πάντα διαφορετική όπως αρέσκονται οι οικονομολόγοι να λένε.

Οι οικονομολόγοι κοιτάζουν με επιφυλακτικότητα το σκιώδες τραπεζικό σύστημα της Κίνας. Οι εναλλακτικές πηγές πιστώσεων, μακριά από τις συμβατικές τράπεζες, παρουσιάζουν άνοδο μαζί με την οικονομία. Καθώς κινδυνεύει η οικονομία της Κίνας, η πίστωση αυτή φαίνεται ασταθής.

Η εκεχειρία στις εμπορικές επιθετικές συμπεριφορές του Trump έγινε αποδεκτή με αίσθημα ανακούφισης αλλά η ειρήνη και η οικονομία της Κίνας είναι εύθραυστες. Οποιοδήποτε πολιτικό παραπάτημα θα μπορούσε να προκαλέσει νέες εχθρότητες που θα καθυστερούσαν τις προοπτικές ανάπτυξης.

Το Brexit γίνεται ακόμα πιο… βρώμικο

Οι μετά Brexit εμπορικές συζητήσεις ανάμεσα σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση θα αγριέψουν το 2020 καθώς ο πρωθυπουργός Boris Johnson πιέζει προκειμένου να παρεκκλίνει από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κλιματική αλλαγή

Το διοξείδιο του άνθρακα θα φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ το 2020 χωρίς να υπάρχει έστω και μια ένδειξη ότι η παγκόσμια αύξηση θερμοκρασίας πρόκειται να τεθεί υπό έλεγχο.

Η πρόεδρος της Κομισιόν είχε υποσχεθεί να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και αυτή η δέσμευση θα κυριαρχήσει στο χρονοδιάγραμμα της Ε.Ε., επηρεάζοντας τα πάντα, από τους οικονομικούς κανονισμούς έως τους κανόνες για τα χημικά και τους αεροπορικούς φόρους.

Η τεχνολογία παίρνει τον έλεγχο

Το 2020 θα είναι η χρονιά που η Ε.Ε. θα εγκαταλείψει την επιφυλακτική της προσέγγιση απέναντι στις νέες τεχνολογίες. Θα πρέπει να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι μία επιφανειακή προσέγγιση στην τεχνητή νοημοσύνη, στην αυτόνομη οδήγηση και σε άλλες μελλοντικές τεχνολογίες δεν είναι πλέον συμβατή με τις οικονομικές φιλοδοξίες.

Το Ιράν

Σε “αγκάθι” ολοένα και περισσότερο εξελίσσεται το θέμα του Ιράν, με την Τεχεράνη και τους Φρουρούς της Επανάστασης να αναμένεται ότι θα προσπαθήσουν να διατηρηθούν στην εξουσία. Τα μαζικά ασφαλιστικά συστήματα και οι επιχορηγήσεις που κράτησαν το Ιράν ενωμένο, αναμένεται ότι θα διαλυθούν, καθώς οι Αμερικανικές κυρώσεις αναμένονται μεγαλύτερες.

Σε κρίσιμο σημείο οι σχέσεις Βαρσοβίας – Βρυξελλών

Προβληματικές είναι οι σχέσεις της Βαρσοβίας με τις Βρυξέλλες, καθώς το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας καλείται να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα της χώρας, προκαλώντας νέες εντάσεις στις σχέσεις με τις Βρυξέλλες.

Παρά τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές του 2019, το κόμμα που κυβερνά στην Πολωνία πολεμά για την πολιτική του επιβίωση στις προεδρικές εκλογές. Αν και ο υποψήφιος του κόμματος διατηρεί το προβάδισμα, στο παρελθόν οι προεδρικές εκλογές έχουν προκαλέσει έκπληξη. Εάν χάσει τότε η Πολωνία θα αντιμετωπίσει πολιτικές εξελίξεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.