Περισσότερο δύσκολο απ’ όσο αρχικά κανείς θα φανταζόταν, είναι να σταματήσει το brain drain στην Ελλάδα, γιατί μπορεί η βαθιά και παρατεταμένη ύφεση που γνώρισε η Ελληνική οικονομία κατά την τελευταία δεκαετία να ενεργοποίησε μεγάλο κύμα φυγής ταλαντούχων νέων, αλλά ήταν οι μακροχρόνιες παθογένειες του εγχώριου παραγωγικού συστήματος αυτές που τροφοδότησαν το φαινόμενο, δίνοντας του ένταση και διάρκεια.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να καταγραφεί από το 2010 ένα μεγάλο κύμα μετανάστευσης νέων επιστημόνων και επαγγελματιών. Το κύμα αυτό εντάθηκε το 2012 και μονιμοποιήθηκε τα επόμενα έτη λαμβάνοντας διαστάσεις μεγάλης φυγής, με τις ετήσιες εκροές ατόμων της ηλικιακής ομάδας 25-44 ετών να ξεπερνούν τις 50.000 (πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος). Συνολικά μεταξύ 2008 και 2017 μετανάστευσαν περισσότερα από 467.000 άτομα της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας (πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος).

Η Τράπεζα της Ελλάδος, στην Ενδιάμεση Έκθεσή της, εκτιμά δε πως η επιμονή του φαινομένου αποκαλύπτει ότι η αναστροφή του αποτελεί διαδικασία εξαιρετικά αργή και δύσκολη και απαιτεί τη θεραπεία των μονιμότερων ευπαθειών με γνώμονα την δημιουργία μιας ευέλικτης και ανταγωνιστικής αγοράς εργασίας, με σκοπό την δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, καλών αμοιβών και συνθηκών εργασίας που προσφέρουν προοπτικές εξέλιξης και προόδου. Στην Έκθεσή της η ΤτΕ σημειώνει επίσης πως «η εθνική οικονομική πολιτική πρέπει να εστιάσει στην αναδιοργάνωση του παραγωγικού τομέα της οικονομίας με ενίσχυση εκείνων των κλάδων παραγωγής που χαρακτηρίζονται από καινοτομία και εξωστρέφεια, εξέλιξη που θα μετριάσει ή εν τέλει θα ανακόψει τη “διαρροή εγκεφάλων” στο εξωτερικό».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.