Η Αθήνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης «άνευ αξίας», καλώντας την Άγκυρα να «σταματήσει, επιτέλους, τις προκλητικές ενέργειες και να εργαστεί, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, για την πρόοδο των σχέσεων μεταξύ των λαών της περιοχής.

Είχε προηγηθεί το αυστηρό μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια. «Έχουμε καταστήσει σαφές σε όλους τους διεθνείς συνομιλητές μας, της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένης, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει εκπτώσεις στην προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Θα προασπίσουμε και το τελευταίο χιλιοστό εθνικού εδάφους, όπως δεσμευόμαστε από το Σύνταγμα, το οποίο ορκιστήκαμε να τηρούμε. Δεν είναι θέμα πολιτικής επιλογής, αλλά υποχρέωσης» τόνισε, μεταξύ άλλων, στα Παραπολιτικά.

Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι νομικές υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών βρίσκονται στη διαδικασία σύνταξης επιστολής προς τον ΟΗΕ, η οποία θα αποδομεί το σύνολο της επιχειρηματολογίας ως προς την ΑΟΖ Τουρκίας – Λιβύης.

Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, σε νέες δηλώσεις του χθες τόνισε ότι η Τουρκία στέλνει την συμφωνία στον ΟΗΕ διαμηνύοντας παράλληλα πως η Άγκυρα θα υπερασπιστεί μέχρις εσχάτων τα δικαιώματά της, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Χαλάσαμε τα παιχνίδια των Ελλήνων στη Μεσόγειο, είπε ο Τούρκος πρόεδρος ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της απέλασης του Λίβυου πρέσβη από την Αθήνα: «Η Ελλάδα απέλασε τον πρέσβη της Λιβύης. Και τι έγινε που τον απελάσατε; Εμείς συνεχίζουμε, τη σθεναρή στάση μας με τη Λιβύη, αυτό θα κάνουμε».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.