Λίγα 24ωρα μετά τη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Recep Tayyip Erdogan, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στο Λονδίνο, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας οι διάλογοι των δύο ηγετών.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στον πρόεδρο Erdogan τα αγκάθια στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, από τα πρώτα λεπτά της συνάντησης τους.

«Πέρασαν λιγότεροι από τρεις μήνες από τη συνάντησή μας στη Νέα Υόρκη, όπου συζητήσαμε τρόπους για τη βελτίωση των σχέσεων μας. Τι έγινε σε αυτούς τους τρεις μήνες; Η Τουρκία κατέθεσε στον ΟΗΕ γεωγραφικές συντεταγμένες των εξωτερικών ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπογράψατε ΜΟU με τη Λιβύη που αποτελεί ωμή παραβίαση των δικαιωμάτων της Ελλάδας. Στο μεταναστευτικό τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται η τουρκική ακτοφυλακή. Όλα αυτά μόνο επανεκκίνηση δεν δείχνουν. Εάν πράγματι θέλετε να κάνουμε επανεκκίνηση, όπως είχατε πει, να το δείχνουμε έμπρακτα», φέρεται να τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Erdogan.

Όσον αφορά στη συμφωνία της Άγκυρας με τη Λιβύη, ο Έλληνας πρωθυπουργός την χαρακτήρισε ωμή παραβίαση των δικαιωμάτων της Ελλάδας. «Η συμφωνία με τη Λιβύη είναι νομικά άκυρη. Είναι σαν να λέει ότι η Ελλάδα και η Κρήτη δεν έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Αυτό δεν πρόκειται να το δεχθώ. Και δεν πρόκειται να το δεχθεί ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης στον κ.Erdogan.

Μιλώντας στην Ολομέλεια, δύο εικοσιτετράωρα μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Erdogan και στον απόηχο της κύρωσης του μνημονίου συνεργασίας Άγκυρας-Τρίπολης από το Τουρκικό κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός έσπευσε να τονίσει ότι αυτό το χαρτί θα καταρρεύσει, ενώ κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο, με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια, δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Δεν μπορεί, δηλαδή, να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, στο Δίκαιο της Θάλασσας.

«Μπορεί να ενέκριναν μόνοι τους ένα χαρτί που έγραψαν και υπέγραψαν. Αλλά αυτό το χαρτί θα καταρρεύσει. Δεν το αναγνωρίζει κανείς. Είναι παράνομο και δεν υπάρχει αντισυμβαλλόμενο μέρος με νομιμοποίηση, για να το επικυρώσει στη Λιβύη. Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας αυτή η συμφωνία να μην ισχύσει», ήταν η χαρακτηριστική πρωθυπουργική αποστροφή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.