Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της προηγούμενης Τετάρτης αναφορικά με την 4η αξιολόγηση και το πακέτο των δόσεων αξίας 767 εκατ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα πρέπει να ξεκινήσει την προετοιμασία για την επόμενη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί σχεδιάζουν να επιστρέψουν στην Αθήνα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Έως τότε θα πρέπει να έχουν λήξει τα 9 προαπαιτούμενα που έχουν ορόσημο το τέλος του έτους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι παρεμβάσεις σε Εγνατία, ΔΕΠΑ, περιφερειακούς λιμένες Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, Ελ. Βενιζέλο, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ αλλά και οι μεταρρυθμίσεις στον ενεργειακό τομέα, και το θέμα της NOME. Θα πρέπει επίσης να έχει βρεθεί λύση και για τις εκκρεμότητες της 4ης αξιολόγησης αλλά και για τα μέτωπα που επισημάνθηκαν στη δήλωσή του Eurogroup της προηγούμενης Τετάρτης, και συνδέονται με τις τράπεζες, την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες, τον έλεγχο των προσλήψεων στο δημόσιο και το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Το πόρισμα των θεσμών θα συμφωνηθεί με την Ελληνική πλευρά μέσα στον Φεβρουάριο, ούτως ώστε το θέμα να εγκριθεί πρώτα σε επίπεδο EWG στις αρχές Μαρτίου και ακολούθως να οδεύσει προς πολιτική έγκριση στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου. Μάλιστα, η εν λόγω σύνοδος είναι η μόνη μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 η οποία έχει αναφορά στο θέμα Ελλάδα…

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ESM θα προχωρούν από την αρχή του νέου έτους το ζήτημα της αλλαγής χρήσης των κερδών ομολόγων (των 640 εκατ. ευρώ που είναι μέρος του πακέτου των 767 εκατ. ευρώ και τα δικαιούται η χώρα ανά εξάμηνο). Στόχος είναι παράλληλα να υπάρξει πολιτική απόφαση για τον μηχανισμό μέσα από τον οποίο θα μπορέσει το ποσό αυτό να χρηματοδοτήσει αμοιβαία συμφωνημένες επενδύσεις, χωρίς να επηρεαστεί η καμπύλη βιωσιμότητας του χρέους αλλά και χωρίς να φανεί ότι (έστω και εμμέσως) επηρεάζει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ.

Στο ίδιο πεδίο, πρώτος στόχος είναι το εν λόγω πακέτο δόσεων να εγκριθεί από τα κοινοβούλια της Γερμανίας, της Ολλανδία, της Φινλανδίας. της Αυστρίας και άλλων κρατών-μελών που προβλέπουν ανάλογη διαδικασία. Στην συνέχεια, στις αρχές Ιανουαρίου του 2020, θα μπορεί και τυπικά να εγκριθεί από τον ESM.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.