Αυτά που ισχυρίζεται η Τουρκία είναι αγεωγράφητα και ανιστόρητα και την οδήγησαν σε μια πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνοντας τη Βουλή για τη συνάντηση που είχε με τον Tayyip Erdogan στο Λονδίνο. Όπως επισήμανε «ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, Αίγυπτος και Ισραήλ καταδίκασαν την στάση της Τουρκίας σε δύο εικοσιτετράωρα. «Ακόμα και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ που τηρούσε πάντα ίσες αποστάσεις στις διαφορές μας με Τουρκία, οι ισχυρές χώρες κατέκριναν την στάση της Τουρκίας με πρώτο τον κ.Macron ο οποίος έθεσε έναν φραγμό στην επιθετικότητα των γειτόνων μας σε όλα τα βήματα».

«Προετοιμαζόμαστε και εμείς για τα επόμενα βήματα μας. Μπορεί χθες να ενέκριναν στην Τουρκική Βουλή ένα χαρτί αλλά αυτό το χαρτί δεν το αναγνωρίζει κανείς και θα καταρρεύσει. Όχι μόνο γιατί είναι παράνομο αλλά γιατί δεν υπάρχει αντισυμβαλλόμενο μέρος με νομιμοποίηση για να το επικυρώσει στην Λιβύη. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ισχύσει αυτή η συμφωνία» διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκτιμώ ότι η συμφωνία θα καταρρεύσει εν τη γενέσει της, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας ότι το θέμα θα τεθεί στη σύνοδο κορυφής την επόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες εκφράζοντας τη σιγουριά του ότι «η Ευρώπη θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας που υπερασπίζεται τα δίκαια κυριαρχικά της δικαιώματα».

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός είπε από το βήμα της Βουλής ότι, «το μεταναστευτικό ήρθε για να μείνει και υπερβαίνει τις δυνάμεις ενός μόνο κράτους. Η αντιμετώπιση δεν θα είναι εύκολη ούτε γρήγορη. Απαιτείται κατανόηση και υπομονή», ενώ έκανε λόγο για πέντε ξεκάθαρες προτεραιότητες: Φύλαξη συνόρων, ανακούφιση νησιών, έλεγχος, γρήγορες επιστροφές, προστασία ασυνόδευτων παιδιών.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη παρά την ένταση που υπάρχει στις σχέσεις με την Τουρκία «υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στο ζήτημα του μεταναστευτικού». «Η άλλη πλευρά αναγνώρισε την πίεση που δέχεται η Ελλάδα. Κάλεσα την άλλη πλευρά να κάνει ό,τι οφείλει. Να ελέγχουν τις ακτές τους και να κάνουν ό,τι μπορούν για να ξεριζώσουν τα δίκτυα διακίνησης ανθρώπων και οι αρχές τους να συνεργάζονται με το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε και τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, κάνοντας λόγο για «απρεπείς και διχαστικές δηλώσεις».

«Λάθος στάση, πράξεις και κυρίως την λάθος στιγμή. Λυπάμαι. Η ιστορία της παράταξής μας και το προσωπικό μου ήθος δεν μου επιτρέπει να κάνω τα εθνικά θέματα μέρος του ανταγωνισμού. Θα πω μόνο τούτο. Σε μια κρίσιμη στιγμή ο κ. Τσίπρας έβγαλε τον χειρότερο εαυτό του. Εύχομαι ειλικρινά αυτός ο εαυτός να μην είναι ο μόνος που έχει» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα ξεπέρασε τις φουρτούνες με ενότητα και ξεκάθαρες επιλογές με πυξίδα το διεθνές δίκαιο και το εθνικό συμφέρον. Αυτό θα κάνουμε και τώρα και θα βγούμε σε ήρεμα νερά», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.