Σοβαρές πιθανότητες υπάρχουν πλέον για την υπερψήφιση από 291 βουλευτές του νομοσχεδίου, που δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους. Ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος κατέθεσε νομοτεχνικές βελτιώσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως είναι πολύ κοντά στην υπερψήφιση.

Οι αλλαγές προβλέπουν:

-Οι 3 από τους 15 υποψηφίους του ψηφοδελτίου Επικρατείας μπορούν να προέρχονται από την ομογένεια. Εφόσον γίνει αυτή η επιλογή, τουλάχιστον ο ένας θα πρέπει υποχρεωτικά να τοποθετείται στις τρεις πρώτες θέσεις.

-Ειδική Διακομματική Επιτροπή θα εξετάζει τις ενστάσεις επί απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Θα διεξάγει -εφόσον μέλος της το ζητήσει- και δειγματοληπτικό έλεγχο των αιτήσεων που έγιναν αποδεκτές. Στην Επιτροπή θα προεδρεύει ο Υπουργός Εσωτερικών ή οριζόμενο από τον ίδιο πρόσωπο και σε αυτή θα συμμετέχουν ένας εκπρόσωπος από κάθε κόμμα της Βουλής και εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη.

Στόχος των περαιτέρω αλλαγών εκ μέρους του Υπουργού Εσωτερικών είναι να ξεπεραστεί κατά πολύ ο συνταγματικός πήχης των 200 ψήφων, καθώς σε αυτή τη φάση μόνο το ΜέΡΑ25 έχει πει πως διαφωνεί. Η συζήτηση στην Ολομέλεια θα γίνει την Τετάρτη.

Ο Τ. Θεοδωρικάκος εστίασε στην ανάγκη ενότητας των πολιτικών δυνάμεων σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για τη χώρα λόγω και των τουρκικών ενεργειών. Όσον αφορά στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση έκανε τα πάντα για να βρεθεί κοινός τόπος».

Θετικά βλέπει τις αλλαγές ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Γιώργος Κατρούγκαλος επεσήμανε πως “αν και επιμένουμε σε κάποια ζητήματα, είμαστε σαφώς πιο κοντά στο “ναι”, αφού ικανοποίησε ο υπουργός δύο από τα τέσσερα πράγματα που ζητούσαμε”. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ζητήσει επιπλέον την επικαιροποίηση των ειδικών εκλογικών καταλόγων κατ’ έτος και τη λήψη αποφάσεων στη Διακομματική Επιτροπή από αυξημένη πλειοψηφία 2/3.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.