Ομόφωνα τελικά εκδόθηκε το κοινό ανακοινωθέν των ηγετών του ΝΑΤΟ, μετά την υποχώρηση της Τουρκίας η οποία απείλησε με βέτο στα αμυντικά σχέδια της συμμαχίας για τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία.

Η Τουρκία είχε διαμηνύσει ότι θα μπλοκάρει τα σχέδια του ΝΑΤΟ, αν η συμμαχία δεν αναγνώριζε ως τρομοκρατική την Κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι τα 29 μέλη της συμμαχίας ενέκριναν το αμυντικό σχέδιο για τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία και ότι η Τουρκία απέσυρε το βέτο της. Ο ίδιος τόνισε ότι τα μέλη της συμμαχίας δεν συζήτησαν πώς θα χαρακτηριστούν οι Κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Όσον αφορά το Ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, το οποίο απέκτησε η Τουρκία, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ξεκαθάρισε ότι δεν θα ενσωματωθεί ποτέ στα αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ.

Η σύνοδος του ΝΑΤΟ πάντως ολοκληρώθηκε «επεισοδιακά», όπως άλλωστε ξεκίνησε, με τον Αμερικανό πρόεδρο να ανακοινώνει στα social media ότι μετά το τέλος της συνόδου θα φύγει και δεν θα μείνει για άλλη μια κοινή συνέντευξη, ως είθισται, γιατί αρκετές συνεντεύξεις έχει δώσει μέχρι τώρα, με τον Γάλλο πρόεδρο, τον ΓΓ του ΝΑΤΟ και την Γερμανίδα καγκελάριο.

Νωρίτερα το Bloomberg μετέδιδε ότι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ ετοιμάζουν δήλωση κατευνασμού του Trump και όχι του Macron

Στις προτεραιότητες του Donald Trump και όχι σε εκείνες του Emmanuel Macron εστιάζει το προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Τo πρακτορείο σχολιάζει ότι όπως φαίνεται από το εν λόγω κείμενο -αν δεν αλλάξει- οι ηγέτες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ «ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο να ικανοποιήσουν τον Trump παρά τον πρόεδρο της Γαλλίας». Το προσχέδιο -πολύ μικρότερο σε έκταση σε σχέση με άλλα προηγούμενων συνόδων- επισημαίνει τη σημασία του ΝΑΤΟ και της κατανομής, όπως ήθελε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, των βαρών της Συμμαχίας (αμυντικές δαπάνες).

Αναφορικά με τις απειλές που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ, κυρίαρχη θέση έχει -ξανά- η Ρωσία και ακολουθούν η τρομοκρατία, ο υβριδικός πόλεμος (στρατιωτική στρατηγική η οποία συνδυάζει στοιχεία συμβατικών επιχειρήσεων, μη συμβατικού πολέμου, όπως επίσης και κυβερνοπολέμου), η κυβερνοασφάλεια και το διάστημα -άλλο ένα σημείο στο οποίο εστίαζε ο Trump. Η μοναδική παραχώρηση, σημειώνει το Bloomberg, προς τον Macron και τη θέση του περί «εγκεφαλικά νεκρού» ΝΑΤΟ είναι η αποδοχή στο τέλος του ανακοινωθέντος μιας Γερμανικής πρότασης για τη σύσταση συμβουλίου ειδικών για το θέμα. «Δεδομένου, όμως, ότι ετέθη επικεφαλής του συμβουλίου αυτού ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, καθιστά απίθανη τη λήψη κάποιας δραστικής απόφασης», σχολιάζει το πρακτορείο.

Με το ίδιο προσχέδιο, που περιήλθε σε γνώση του Bloomberg, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αναμένεται να στείλουν ένα μήνυμα για την άνοδο της Κίνας, απηχώντας τη θέση της ΕΕ ότι το Πεκίνο αντιπροσωπεύει ταυτόχρονα έναν εταίρο και αντίπαλο. «Αναγνωρίζουμε ότι η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας και οι διεθνείς πολιτικές της συνιστούν ταυτόχρονα ευκαιρίες και προκλήσεις, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού ως συμμαχία», επισημαίνεται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.