Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής με τον Tayyip Erdogan και των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, προχώρησε σε δήλωσε on camera για τα αποτελέσματα της συζήτησης.

«Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες Τουρκικές ενέργειες. Κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ωστόσο στη συνέχιση των συζητήσεων για τα ΜΟΕ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το ανώτατο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα. Θέλω να διαβεβαιώσω τον Ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία, υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν».

Την ίδια στιγμή τα Τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο Tayyip Erdogan γνωστοποίησε το μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το TRT Haber, ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε ότι η υπογραφή της συμφωνίας αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα των δύο χώρων. Επίσης σύμφωνα πάντα με τα Τουρκικά μέσα, τόνισε πως η Τουρκία είναι έτοιμη για συζητήσεις για την οριοθέτηση των περιοχών της Ανατολικής Μεσογείου, η οποίο πρέπει να γίνει «βάσει της αρχής του ίσου διαμοιρασμού».

Σημειώνεται ότι Ελληνικές κυβερνητικές πηγές, από την πλευρά τους, επισήμαναν ότι η συνάντηση ήταν ανοιχτή, ειλικρινής αλλά δύσκολη. Όπως τόνισαν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε στον Τούρκο πρόεδρο πως η συμφωνία με τη Λιβύη «είναι νομικά άκυρη συμφωνία και προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας σε μια ήδη ταραγμένη γειτονιά».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.