Η πιο κρίσιμη συνάντηση της τελευταίας 20ετίας μεταξύ των ηγετών Ελλάδας-Τουρκίας, δηλαδή του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Recep Tayyip Erdogan και των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, ολοκληρώθηκε μετά από μιάμιση ώρα χωρίς δηλώσεις.

Μητσοτάκης και Erdogan κάθισαν ο ένας απέναντι στον άλλο, με το κλίμα να είναι ιδιαίτερα φορτισμένο, μετά τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και δεν συναντούν κανένα φραγμό, πέρα από δηλώσεις καταδίκης ενίοτε και ίσων αποστάσεων.

Το χειρότερο, όλοι αποθεώνουν τον Erdogan. Ο ένας μετά τον άλλον. Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump είπε στα ίσια ότι του αρέσει πολύ η Τουρκία και ότι έχει μια στενή φιλία με τον Erdogan. Η κ.Merkel έπλεξε το εγκώμιό του εντός του Γερμανικού κοινοβουλίου, ενώ αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ είπαν ότι δεν μπορούν να παρέμβουν στις διαφορές μεταξύ δύο μελών.

Πάντως η «ανέμελη» περίοδος στα Ελληνοτουρκικά θέματα τελείωσε και επισήμως μετά την συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης για τις θαλάσσιες ζώνες, την επίσημη ανακοίνωση των Τούρκων ότι τα Ελληνικά νησιά δεν έχουν θαλάσσιες ζώνες παρά μόνο χωρικά ύδατα 6 ναυτικών μιλίων και την αποστολή στον ΟΗΕ συντεταγμένων με τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας που διεκδικεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο σε βάρος της Ελλάδας.

Μέσα στην φουρτούνα της κρίσης που προκλήθηκε όταν οι Τούρκοι έβαλαν στο τραπέζι το maximum των διεκδικήσεών τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποφάσισε την συνάντηση, στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής για τα 70 χρόνια του ΝΑΤΟ, η οποία όμως δεν ήταν ένα τετ α τετ όπως ζήτησε η Αθήνα αλλά έγινε μεταξύ πλήρους Ελληνικής και Τουρκικής αντιπροσωπείας, όπως αντιπρότεινε η πλευρά των Τούρκων. Στην Ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Αλέξανδρος Διακόπουλος και ο διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας, ενώ αντίστοιχη ήταν και η σύνθεση της Τουρκικής αντιπροσωπείας υπό τον Tayyip Erdogan. Στο τέλος της συνάντησης οι δύο πλευρές αποχώρησαν δίχως να κάνουν δηλώσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.