Σφοδρή επίθεση στον Γάλλο ομόλογό του, Emmanuel Macron, για τα σχόλιά του περί «εγκεφαλικά νεκρού ΝΑΤΟ» εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg μετά το τέλος της συνάντησής τους στο Λονδίνο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον Γάλλο ομόλογό του, χαρακτηρίζοντας «άσχημες», «προσβλητικές» και πολύ επικίνδυνες τις δηλώσεις του και πρόσθεσε ότι πρόκειται να μιλήσει σχετικά στον Macron στη διάρκεια της συνάντησής τους αργότερα.

«Πιστεύω ότι είναι πολύ προσβλητικό», τόνισε. Πρόκειται για ένα σχόλιο «πολύ πολύ κακό προς τις 28 χώρες». Ο Trump επεσήμανε ακόμη ότι κατά τη γνώμη του η Γαλλία ίσως αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ, κάτι που του προκαλεί έκπληξη καθώς, όπως ο ίδιος πιστεύει, η χώρα αυτή έχει περισσότερη ανάγκη από προστασία από οποιαδήποτε άλλη. «Βλέπω τη Γαλλία να αποχωρεί. Τον κοιτώ και λέω ότι χρειάζεται προστασία περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο και τον βλέπω να αποχωρεί. Οπότε αυτό με εκπλήσσει λίγο», είπε. Και σχολίασε τη διακυβέρνηση του Γάλλου προέδρου, μιλώντας για «το πολύ υψηλό ποσοστό ανεργίας» στη Γαλλία, τις κακές επιδόσεις της οικονομίας της, αλλά και τις ταραχές από τα «Κίτρινα Γιλέκα». Ενώ δεν παρέλειψε να επικρίνει και την υιοθέτηση από το Παρίσι ενός «ψηφιακού φόρου» που θα πλήξει ιδιαίτερα τους Αμερικανικούς κολοσσούς του διαδικτύου, κίνηση για την οποία ετοιμάζει αντίποινα.

Στη συνέχεια ο Donald Trump έστρεψε τα βέλη του στην ΕΕ, προειδοποιώντας την ότι αν δεν συμμαζευτεί αναφορικά με το ΝΑΤΟ και το εμπόριο, τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα.

«Η ΕΕ αντιμετωπίζει τις ΗΠΑ με πολύ άδικο τρόπο στο θέμα του εμπορίου. Δεν είναι σωστό να μας εκμεταλλεύονται στο ΝΑΤΟ και να μας εκμεταλλεύονται στο εμπόριο και αυτό ακριβώς συμβαίνει. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβαίνει αυτό», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. Ενώ επέκρινε για πολλοστή φορά τη Γερμανία και άλλες χώρες επειδή δεν ξοδεύουν το 2% του ΑΕΠ τους σε αμυντικές δαπάνες, όπως έχουν συμφωνήσει οι εταίροι της συμμαχίας. «Αγαπώ τη Γερμανία. Αγαπώ αυτή τη χώρα. Αλλά εγώ εκπροσωπώ τις ΗΠΑ. Μπορεί να μην τους αρέσω επειδή εκπροσωπώ με σθένος τις ΗΠΑ», συνέχισε.

Αντίθετα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε μόνο καλά λόγια για την Άγκυρα. «Μου αρέσει η Τουρκία» και «τα πάω καλά με τον Erdogan», είπε ο Trump. «Η Τουρκία είναι καλό μέλος του ΝΑΤΟ, ή θα γίνει».

Πρόσθεσε δε ότι η Τουρκία βοήθησε πολύ στη διάρκεια της επιχείρησης των Αμερικανικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία που οδήγησε στον θάνατο του ηγέτη του ISIS. «Δεν θα μπορούσε να είναι πιο ευγενική ή να παρέχει περισσότερη στήριξη», σχολίασε. Εξάλλου ο Trump υπερασπίστηκε την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το Ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, λέγοντας ότι ο προκάτοχός του Obama αρνήθηκε να της πουλήσει Patriot. «Το είπαν αρκετές φορές και μετά η Τουρκία πήγε και αγόρασε Ρωσικούς πυραύλους», δήλωσε ο Trump.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.