Εξαιρετικά αρνητικό ήταν το κλίμα στη συνάντησης των ηγετών ΗΠΑ και Γαλλίας στο πλαίσιο της επετειακής συνόδου του ΝΑΤΟ. Η επίθεση, την οποία εξαπέλυσε νωρίτερα ο Donald Trump στον Emmanuel Macron είναι πρώτο θέμα στα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης ανά τον κόσμο, ενώ η αντιπαράθεση ανάμεσα στους δύο προέδρους λίγο αργότερα για το ISIS ανοίγει ευρύ πεδίο ερμηνειών, ανησυχιών και προβληματισμών.

Ο Donald Trump, μετά την σφοδρή επίθεση που έκανε κατά του Γάλλου προέδρου, στην συνέντευξή του με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, αποφάσισε να αιφνιδιάσει τον Emmanuel Macron ζητώντας του να δεχθεί τον επαναπατρισμό των Γάλλων ισλαμιστών μαχητών από τη Συρία. Ο Macron απέρριψε την πρόταση, λέγοντας ότι αυτό δεν αποτελεί προτεραιότητά του. Το βασικό, τόνισε, είναι να αντιμετωπιστεί το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο κατά την άποψή του δεν έχει ηττηθεί ακόμη.

Μάλιστα η συγκεκριμένη στιχομυθία των δύο ανδρών μπροστά στους δημοσιογράφους κάνει τον γύρο του κόσμου:

Trump: Έχουμε πολλούς μαχητές του Ισλαμικού Κράτους φυλακισμένους στη Συρία. Πολλοί είναι από τη Γαλλία, από τη Γερμανία, τη Βρετανία. Κυρίως προέρχονται από την Ευρώπη. Θα θέλατε κάποιους καλούς μαχητές του ISIS; Μπορώ να σας τους δώσω, πάρτε όποιους θέλετε.

Macron: Ας είμαστε σοβαροί. Ο μεγάλος αριθμός μαχητών που έχετε είναι τζιχαντιστές που προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή. Είναι αλήθεια ότι έχετε ξένους μαχητές που προέρχονται από την Ευρώπη. Αλλά είναι μια μικρή μειοψηφία του συνολικού προβλήματος που έχουμε στην περιοχή. Το βασικό είναι να ξεφορτωθούμε τον ISIS και τις άλλες τρομοκρατικές διοργανώσεις. Και αυτό δεν έχει τελειώσει ακόμη, λυπάμαι που το λέω. Υπάρχουν ακόμη στη Συρία και το Ιράκ. Το Νο1 πρόβλημά σας δεν είναι οι ξένοι τζιχαντιστές, είναι το ISIS.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας κατηγόρησε επίσης την Τουρκία ότι «μερικές φορές συνεργάζεται με πληρεξούσιους του Ισλαμικού Κράτους», αναφερόμενος στο γεγονός ότι μάχεται τους Κούρδους συμμάχους του διεθνούς συνασπισμού που πολεμά τους εξτρεμιστές τζιχαντιστές στη Συρία.

«Ο κοινός εχθρός σήμερα είναι οι τρομοκρατικές οργανώσεις. Λυπάμαι που το λέω, δεν έχουμε τον ίδιο ορισμό για την τρομοκρατία σ’ αυτό το τραπέζι», είπε ο Γάλλος πρόεδρος στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Αμερικανό ομόλογό του. «Βλέπετε την Τουρκία, πολεμούν εναντίον εκείνων που πολέμησαν στο πλευρό μας κατά του Ισλαμικού Κράτους και ορισμένες φορές συνεργάζονται με πληρεξούσιους του ISIS», συνέχισε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.