Κοινή πορεία στην αντιμετώπιση των Τουρκικών προκλήσεων χαράσσουν Ελλάδα – Αίγυπτος, μετά την παράνομη υπογραφή συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες στη Μεσόγειο.

Μάλιστα, στην συνάντηση που είχε χθες ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Sameh Shoukry, αποφασίστηκε πως οι δύο χώρες θα απαντήσουν στην Τουρκία με την επιτάχυνση των συνομιλιών για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (AOZ) μεταξύ των δύο χωρών.

Οι διαβουλεύσεις Δένδια – Shoukry και των αντιπροσωπειών των δύο χωρών διήρκησαν μιάμιση ώρα. Η κατ΄ ιδίαν συνάντηση τους, διήρκεσε 45 λεπτά. Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν το πώς οι δύο χώρες θα αντιδράσουν στις ενέργειες Τουρκίας – Λιβύης και την πρόσφατη συμφωνία τους.

«Όπως πάντα, με την Αίγυπτο έχουμε κοινή γωνία θεώρησης των περισσότερων προβλημάτων», σημείωσε ο κ. Δένδιας, προσθέτοντας Λίβυος πρόεδρος στερείται την απαραίτητη νομιμοποίηση για να υπογράψει αυτά τα μνημόνια.

«Και, βέβαια, μας απασχόλησαν τα δύο μνημόνια που υπογράφηκαν ανάμεσα στην Τουρκία και τον πρόεδρο του συμβουλίου υπουργών της Λιβύης, τον κ.Sarraj. Έχουμε και οι δύο την εντύπωση κατ’ αρχήν ότι ο κ.Sarraj πιθανότατα στερείται την απαραίτητη νομιμοποίηση για να υπογράψει αυτά τα μνημόνια. Ούτως ή άλλως όμως, λειτουργούν ως αποσταθεροποιητικοί παράγοντες για την ευρύτερη περιοχή. Θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε την κατάσταση.

Επίσης, συμφωνήσαμε με τον Αιγύπτιο Υπουργό την επιτάχυνση των συζητήσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου», τόνισε ο Έλληνας υπουργός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.