Μια ευχάριστη έκπληξη αποκαλύπτουν τα οριστικά στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού: πέντε μέρες μετά την κατάθεση του νέου κρατικού προϋπολογισμού (Πέμπτη 21 Νοεμβρίου), τα τελικά στοιχεία διαψεύδουν ευχάριστα τις αρχικές εκτιμήσεις του Οικονομικού επιτελείου, αφού τα καθαρά έσοδα ήταν 95 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από όσο προέβλεπε η εισηγητική έκθεση και το πρωτογενές πλεόνασμα 90 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο. Σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί πέρυσι τα καθαρά κρατικά έσοδα ήταν 1,65 δις περισσότερα ενώ το πλεόνασμα ξεπέρασε κατά 1,56 δις ευρώ τον αρχικό στόχο.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου «το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 43.368 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 95 εκατ. ευρώ ή 0,2 % έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το 2019 στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2020».

Παρά την ανοδική δυναμική του πλεονάσματος (ακόμα και μετά τις ως τώρα μειώσεις ΕΝΦΙΑ ή άλλες παροχές) στο υπουργείο Οικονομικών μελετούν σχολαστικά την απόδοση των εσόδων, για να καθορίσουν το ύψος του Κοινωνικού Μερίσματος που θα διανεμηθεί. Μέσα στην εβδομάδα θα καθοριστεί ποιοι θα είναι οι τελικοί δικαιούχοι της έκτακτης παροχής, η οποία μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα τουλάχιστον, δεν θα ξεπερνούσε τα 200 ή 250 εκατ. ευρώ το πολύ, από τα 436 εκατ. ευρώ της εκτίμησης για το τελικό υπερ-πλεόνασμα.

Ωστόσο ένα μεγάλο μέρος του (άνω των 100 εκατ. ευρώ) δεν θα διανεμηθεί ούτε ως «χρήμα στο χέρι» (όπως ανέφερε σε συνέντευξή του ο Χρ. Σταϊκούρας) ούτε σε φοροελαφρύνσεις της τελευταίας στιγμής (από εισφορά αλληλεγγύης ή τέλος επιτηδεύματος όπως αναφέρουν κάποιες πληροφορίες). Θα κρατηθεί σαν «μαξιλαράκι ασφαλείας» σε περίπτωση που πέσουν έξω οι προβλέψεις για τα έσοδα για τον μήνα Δεκέμβριο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.