Μετά την χθεσινή θετική Έκθεση της τέταρτης φάσης της μεταμνημονιακής εποπτείας και την εκπεφρασμένη εκτίμηση της Κομισιόν για την επίτευξη των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019 και το 2020, το ΥΠΟΙΚ θα κινηθεί και στο πεδίο του δανείου του ΔΝΤ.

Την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου θα αρχίσει η διαδικασία για την έναρξη της υλοποίησης της προεξόφλησης του δανείου του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Capital.gr.

Η πρώτη δόση θα προεξοφληθεί μέσα στον Νοέμβριο και η δεύτερη στις αρχές του 2020, σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό.

Η έναρξη προεξόφλησης του δανείου του ΔΝΤ, όπως συνέβη και με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την θέση των Ελληνικών τίτλων, τόσο των κρατικών όσο και των εταιρικών στη δευτερογενή αγορά, αν και όπως υποστηρίζεται αρμοδίως από τραπεζικά στελέχη η κίνηση αυτή έχει εν μέρει προεξοφληθεί στις αγορές.

Παρ’ ό,τι δεν θα είναι άμεση η συνέπεια, εν τούτοις, τραπεζικά στελέχη υποστηρίζουν ότι η βελτίωση αυτή της εικόνας του Ελληνικού χρέους θα ευνοήσει σημαντικά το περιβάλλον μέσα στο οποίο εξελίσσεται η διαδικασία για τη συστημική αντιμετώπιση των NPLsNPEs μέσω του σχεδίου Ηρακλής. Και αυτό γιατί η διαδικασία αυτή όπως είναι γνωστό καταλήγει στην… παραγωγή τίτλων ιδιωτικού χρέους (με ένα μέρος του να καλύπτεται από εγγυήσεις δημοσίου) μέσα σε ένα περιβάλλον το οποίο θα βελτιώνεται ως προς την αξιοπιστία τους…

Και εφόσον όλα αυτά προχωρήσουν έγκαιρα θα επηρεάσουν πολύ θετικά τις Ελληνικές τράπεζες ενόψει των stress test της άνοιξης του 2020, τα οποία όμως θα γίνουν με τα αποτελέσματα των τραπεζών κατά το έτος 2019, αλλά και τις προβολές του 2020.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι αφενός η προεξόφληση του δανείου του ΔΝΤ και αφετέρου η προώθηση της συστημικής αντιμετώπισης του προβλήματος των κόκκινων δανείων (μέσω Ηρακλή) αποτελούν τις γραμμές πάνω στις οποίες κινείται η διαδικασία αναβάθμισης του Ελληνικού χρέους και η κατά συνέπεια μελλοντική προσέγγιση της διαδικασίας ένταξης στο νέο QE της ΕΚΤ…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.