Διήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping λίγες μέρες μετά την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση της Σαγκάης -όπου η Ελλάδα ήταν μία από τις τιμώμενες χώρες.

Η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου (10-12 Νοεμβρίου) αναμένεται να σηματοδοτήσει τη διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας σε μία σειρά από τομείς, η οποία προαναγγέλθηκε κατά τη συνάντηση που είχαν μια εβδομάδα πριν στη Σαγκάη οι κ. Μητσοτάκης και Xi Jinping.

Η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου αναμένεται να επισφραγιστεί από την υπογραφή 16 συμφωνιών και μνημονίων κατανόησης που αφορούν τα αγροτικά προϊόντα, την οικονομία, την τεχνολογία, τις τηλεπικοινωνίες, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τη Δικαιοσύνη (συμφωνία έκδοσης), ενώ κομβικό ρόλο παίζει πάντα η εμβληματική, όπως την έχει χαρακτηρίσει ο κ. Μητσοτάκης, επένδυση της Cosco στον Πειραιά, τις εγκαταστάσεις της οποίας θα επισκεφθεί ο πρωθυπουργός μαζί με τον Κινέζο πρόεδρο το απόγευμα της Δευτέρας.

Την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ της Αθήνας και του Πεκίνου , σε όλους τους τομείς υπογραμμίζει με άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

«Οφείλουμε να αναβαθμίσουμε σταθερά την έμπρακτη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς, εμβαθύνοντας στα υπάρχοντα πεδία συνεργασίας και επεκτείνοντας την κλίμακα των επενδύσεων, με το έργο στο λιμάνι του Πειραιά να αποτελεί το κεφάλι του δράκου», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Κινέζος πρόεδρος και καταλήγει: «Η Κίνα και η Ελλάδα οφείλουν να διδαχθούν από τη βαθιά σοφία των αρχαίων πολιτισμών τους, να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες των αρχαίων χωρών και να προωθήσουν από κοινού την οικοδόμηση ενός νέου τύπου διεθνών σχέσεων βασισμένων στον σεβασμό, στη δικαιοσύνη και στην αμοιβαία επωφελή συνεργασία, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση μιας πανανθρώπινης κοινότητας με ένα κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα».

Ο Κινέζος πρόεδρος κατά την παραμονή του στην Ελλάδα θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.