Στενή διασύνδεση της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησαν η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel και η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, τονίζοντας ότι πρόκειται για εξαιρετικά σημαντικό στρατηγικό συμφέρον της Ευρώπης να κρατήσει αυτές τις χώρες όσο το δυνατόν πιο κοντά της.

Αποτελεί «εξαιρετικά σημαντικό στρατηγικό συμφέρον Ευρώπης αυτές οι χώρες να μην χάσουν την ελπίδα τους στην προοπτική ένταξης», δήλωσε η Merkel κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με την Ursula von der Leyen, η οποία σε ανάλογο τόνο επισήμανε ότι είναι για την Ευρώπη «μεγάλης στρατηγικής σημασίας» να συνδέσουμε τα Δυτικά Βαλκάνια όσο το δυνατόν πιο στενά με την ΕΕ.«Όσο δεν είναι εφικτό να ανοίξουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις -και η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία έχουν κάνει απίστευτες προσπάθειες για να φτάσουν σε αυτό το σημείο το οποίο εμείς τους ζητήσαμε-, θα βάλω όλες μου τις δυνάμεις προκειμένου να αναπτύξουμε κοινά προγράμματα με τα οποία, μέσω της συνεργασίας, θα συνδεθούμε ακόμη πιο στενά». Αν δεν το κάνουμε, προειδοποίησε η νέα πρόεδρος της Επιτροπής, «θα γεμίσουν άλλοι αυτό το κενό και αυτό δεν το θέλουμε».

Οι αναφορές αυτές από την Γερμανίδα καγκελάριο και την νέα πρόεδρο της Κομισιόν συνιστούν ένα έμμεσο, αλλά σαφές, μήνυμα προς τον Γάλλο πρόεδρο ο οποίος είχε θέσει βέτο στην ενταξιακή πορεία της Β. Μακεδονίας, προκαλώντας πολιτική αναταραχή στην γείτονα χώρα και άνοιξε τον δρόμο για πρόωρες εκλογές.

Οι κυρίες αναφέρθηκαν επίσης και στο μεταναστευτικό, με την Ursula von der Leyen να ανακοινώνει ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του επόμενου έτους θα ανακοινώσει την πρόταση της Επιτροπής για ένα νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.