Μετά από χρόνια ανεπιτυχούς αναμέτρησης με την οικονομικά πανίσχυρη Γερμανία, η Γαλλία του Emmanuel Macron μπορεί επιτέλους να υπερηφανεύεται. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης φαίνεται ότι αρχίζει να ξεπερνά τη γείτονά της με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Αυτό, σύμφωνα με το Bloomberg, φαίνεται να οφείλεται στην πολιτική μείωσης των φόρων αλλά και σε μικρότερη εξάρτηση από τις εξαγωγές, ενώ αντικατοπτρίζει επίσης τα πρόωρα οφέλη από τις μεταρρυθμίσεις του προέδρου Emmanuel Macron που αποσκοπούν στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Επιπλέον, είναι απόδειξη ότι επίκειται συνέχεια μετά τις ισχυρές επιχειρηματικές επενδύσεις που απολαμβάνει πλέον η Γαλλία λόγω των περικοπών στους εταιρικούς φόρους του Emmanuel Macron, αλλά και την αύξηση της απασχόλησης μετά τις αλλαγές στον εργατικό νόμο. Ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας είναι τόσο γρήγορος που ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Γαλλίας, Olivier Garnier, τον περιγράφει ως «αξιοσημείωτο». «Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές πολιτικές, συγχαίρουμε τη Γαλλία», δήλωσε ο Florian Hense της Berenberg. «Είτε πρόκειται για τη Γερμανία στις αρχές της δεκαετίας του 2000, είτε για τη Γαλλία, η αγορά εργασίας αποτελεί “κλειδί” σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας», ανέφερε.

Η αφύπνιση της Γαλλικής οικονομίας, την ώρα που η Γερμανία διολισθαίνει προς την ύφεση, θα μπορούσε να έχει ευρύτερες πολιτικές συνέπειες για την Ευρώπη, παρέχοντας στον Emmanuel Macron πολιτικό κεφάλαιο για να προωθήσει την ατζέντα του. Αυτό περιλαμβάνει μια πιο ενεργή βιομηχανική πολιτική και το «κτίσιμο» μιας οικονομίας που θα ανταγωνισθεί τις ΗΠΑ και την Κίνα, σημειώνει το Bloomberg.

Ο Γάλλος ηγέτης έχει ήδη στο ενεργητικό του μια επιτυχία σε σχέση με τη συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ζώνης του ευρώ, αν και πολύ μικρότερη από τις αρχικές του φιλοδοξίες. Αλλά το Παρίσι χαίρει πια τόσης εμπιστοσύνης, που οι Γάλλοι αξιωματούχοι δεν φοβούνται πλέον να νουθετούν τη Γερμανία σχετικά με την εθνική δημοσιονομική πολιτική της.

Βέβαια, ακόμη και αν η Γαλλία διανύσει μια πιο φωτεινή περίοδο στην οικονομία της, εξακολουθεί να έχει δρόμο για να μπορέσει πραγματικά να ξεπεράσει τη Γερμανία. Ένας τεράστιος και δαπανηρός δημόσιος τομέας θέτει εμπόδια στη Γαλλική ανθεκτικότητα, με την κυβέρνηση να δαπανά το 56% της ετήσιας οικονομικής παραγωγής σε σύγκριση με το 45% στη Γερμανία.

Ως αποτέλεσμα, το δημόσιο χρέος της Γαλλίας κινείται κοντά στο 100% του ΑΕΠ. Επίσης, τα ποσοστά της ανεργίας μπορεί να μειώνονται, αλλά είναι ακόμα πάνω από διπλάσια αυτών της Γερμανίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.