Με βαριά ατζέντα ως προς τα ζητήματα που θα τεθούν επί τάπητος, βρίσκεται στις Βρυξέλλες από χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποιώντας την επίσημη πρώτη του σε μία Σύνοδο Κορυφής με κρίσιμα χαρακτηριστικά. Προσφυγικό-μεταναστευτικό, αλλά και οι κυρώσεις στην Άγκυρα για την εισβολή στη Συρία και την προκλητικότητα στην Κυπριακή ΑΟΖ και την ανατολική Μεσόγειο αναμένεται ότι θα τεθούν στο τραπέζι της συζήτησης των Ευρωπαίων ηγετών.

«Οι μεταναστευτικές ροές έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Είναι ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο πριν την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και υπογράμμισε: «Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν μπορεί να εκβιάζονται από την Τουρκία σε αυτό το θέμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιδείξει πολύ μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα στην διαχείριση αυτού του ζητήματος».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός προχώρησε ένα βήμα παραπέρα προειδοποιώντας ότι η κατάσταση με τις μεταναστευτικές ροές μπορεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο το επόμενο διάστημα και γι’ αυτό κάλεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προετοιμάσει εκτάκτως εναλλακτικό σχέδιο για τον χειρισμό της κρίσης.

Η ΕΕ πρέπει «να εκπονήσει μία νέα δέσμη μέτρων για τη μετανάστευση και το άσυλο, αλλά κι ένα εναλλακτικό σχέδιο ανάγκης (Plan B), σε περίπτωση που η υφιστάμενη κρίση μετατραπεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που αντιλαμβάνεται ότι η κατάσταση με τις μεταναστευτικές ροές γίνεται πιεστική. Από την 1η Αυγούστου μέχρι σήμερα στα Ελληνικά νησιά έχουν φτάσει περισσότεροι από 20.000 μετανάστες και παρά τις προσπάθειες μεταφοράς τους στην ηπειρωτική Ελλάδα η κατάσταση στα νησιά, ιδίως στην Λέσβο και στη Σάμο, κινδυνεύει να καταστεί χαοτική. Ενδεχόμενο αύξησης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών αν συνεχιστούν οι εχθροπραξίες στη Συρία ή αν ο Τούρκος πρόεδρος υλοποιήσει τις απειλές του και ανοίξει τις πόρτες «σπρώχνοντας» χιλιάδες ανθρώπους προς την Ευρώπη μπορεί να οδηγήσει στα όριά του το σύστημα στην Ελλάδα.

Εξάλλου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τις τελευταίες δέκα ημέρες υπάρχει συνεχής επαφή της Αθήνας με Βερολίνο, Παρίσι, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον για το μείζον θέμα της αυξανόμενης Τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο και την εισβολή της Άγκυρας στη Συρία. «Αποσταθεροποιεί την χώρα και προσφέρει ευκαιρία στους ηττημένους τζιχαντιστές να ανασυγκροτηθούν. Είναι ένας ακόμα παράγοντας αστάθειας που θα μπορούσε να προκαλέσει νέα πίεση από προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές», τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας για τις εξελίξεις στη Συρία και χαρακτήρισε ως απαράδεκτη την εισβολή της Τουρκίας. Ο κ. Μητσοτάκης, όπως έχει πει και δημοσίως, θα επαναλάβει και στην Σύνοδο Κορυφής ότι η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό της Λευκωσίας όσον αφορά στις Τουρκικές προκλήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. «Οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας ήδη δρομολογούνται για το θέμα της Κύπρου και πιστεύω, ναι, ότι και στο ζήτημα της Συρίας θα υπάρξει μια αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να ξεκινήσει με ένα εμπάργκο στις εξαγωγές Ευρωπαϊκών όπλων στην Τουρκία», έχει τονίσει νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.