Μήνυμα αποφασιστικότητας στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το τέλος της τριμερούς συνάντησης Αιγύπτου, Κύπρου, Ισραήλ, στο Κάιρο, όπου οι τρεις ηγέτες καταδίκασαν τις Τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Καταδικάσαμε απερίφραστα τόσο την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο όσο και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, δήλωσε μετά το τέλος της τριμερούς ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι αυτά τα θέματα τα έθεσε και στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ενώ έστειλε μήνυμα αποφασιστικότητας ότι Ελλάδα – Κύπρος και Αίγυπτος δημιουργούν ένα τρίγωνο ειρήνης στην περιοχή.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σε συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους λίγο αργότερα τόνισε ότι «το θέμα της Τουρκίας μπήκε στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής μετά από πρωτοβουλία της Ελλάδας και θα το συζητήσω με τον πρόεδρο Tusk… Εκτιμώ ότι η Ευρώπη θα ανταποκριθεί και θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι ενημέρωσε αναλυτικά τους κ.κ. Μητσοτάκη και Abdel Fattah el Sisi για τις τελευταίες εξελίξεις για το Κυπριακό. «Οι τελευταίες απαράδεκτες ενέργειες της Τουρκίας μολύνουν το κλίμα και κλιμακώνουν εντάσεις», τόνισε και έκανε λόγο για κατάφορη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου.

«Θα εξαντλήσουμε όλα τα διπλωματικά μέσα για να τερματιστούν οι Τουρκικές ενέργειες. Οι μονομερείς και απαράδεκτες ενέργειες της Τουρκίας είναι απειλή για την ασφάλεια στην ήδη ταραχώδη περιοχή μας. Δε μπορεί τον 21ο αιώνα μία χώρα να πιστεύει ότι μπορεί να ασκήσει τη διπλωματία των κανονιοφόρων, χωρίς επιπτώσεις», πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Abdel Fattah el Sisi, αμέσως μετά το τέλος της τριμερούς. ανέφερε ότι οι τρεις ηγέτες επιβεβαίωσαν τον συντονισμό μεταξύ τους σε όλους τους τομείς που αφορούν τη νοτιοανατολική Μεσόγειο. «Χαιρετίζω τη συμφωνία να μη φορολογηθούν από τις τρεις χώρες οι επενδύσεις μεταξύ μας. Καταδικάζω όλες τις προσπάθειες εναντίον αυτών των χωρών που δημιουργούν καινούργια κρίση στην περιοχή, όπως η τρομοκρατία. Η τρομοκρατία είναι φαινόμενο που δεν πρέπει να συνδέσουμε με τη θρησκεία», πρόσθεσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.