Με μεγάλη συρρίκνωση της διαφοράς με τους θεσμούς τα τελευταία 24ωρα (από περίπου ένα δις ευρώ στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας, στα 500 εκατ.) αλλά με άγνωστο “Χ” το πιθανό κόστος από την απόφαση του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου, οριστικοποιείται το Προσχέδιο Προϋπολογισμού για να κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα.

Το Προσχέδιο θα καθρεφτίζει την Ελληνική θέση ότι δεν υπάρχει “κενό” το 2020 και ότι διασφαλίζεται ο στόχος για πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ, χωρίς τη χρήση των κερδών ομολόγων. Παράλληλα θα συνεχισθεί η ανταλλαγή στοιχείων με τους θεσμούς, με στόχο να κλείσει εντελώς η “ψαλίδα”. Τυπικά το περιθώριο συμφωνίας λήγει στις 20 Νοεμβρίου.

Ωστόσο το ΥΠΟΙΚ θέλει να κλείσει τη “ψαλίδα” μέσα στις επόμενες ημέρες για να υπάρχει πλήρης συμφωνία πριν τις 15 Οκτωβρίου όταν θα πρέπει να στείλει το Προσχέδιο στις Βρυξέλλες προς εξέταση, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου της Κομισιόν. Περιθώριο διαβουλεύσεων θα υπάρχει και στο Eurogroup της προσεχούς Τετάρτης.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Pierre Moscovici, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες, ήταν αισιόδοξος για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού του 2020.  “Έχει γίνει ουσιαστική πρόοδος. Έχω την πεποίθηση ότι θα μπορέσει να κλείσει το δημοσιονομικό κενό, που υπάρχει σήμερα”, ανέφερε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στην Αθήνα.

Αλλά και πηγές του ΥΠΟΙΚ εξηγούσαν ότι “το κενό είναι πολύ μικρότερο από ότι ήταν την προηγούμενη εβδομάδα, υπό άλλες συνθήκες δεν θα το συζητούσαμε καν”. Εξέφρασαν δε την αισιοδοξία τους για την σύγκλιση, δεδομένου του χρονικού περιθωρίου που υπάρχει.

Άλλες κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για σύγκλιση που επιτεύχθηκε τις προηγούμενες ημέρες και προέρχεται από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών και άλλων παρεμβάσεων, από την επισκόπηση δαπανών, αλλά και από την αξιοποίηση των στοιχείων που προέκυψαν από την εκτέλεση του Προϋπολογισμού.

Πληροφορίες κάνουν λόγο και για πρόταση των θεσμών για χρήση της δαπάνης για το έκτακτο επίδομα συνταξιούχων που ούτως ή άλλως θα αποδοθεί στο τέλος του 2020. Σύμφωνα με κάποιες πηγές η εν λόγω κίνηση δεν φαίνεται να χρειάζεται για να κλείσει η “ψαλίδα” των 500 εκατ. Ωστόσο,  μπορεί να φανεί το επόμενο διάστημα ότι θα είναι μια επιλογή κάλυψης από πιθανό δημοσιονομικό κόστος της απόφασης του ΣτΕ (που συνδέεται άλλωστε και με υψηλότερες συντάξεις).

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα  αυτό ακόμη δεν έχει συνυπολογιστεί στο Προσχέδιο, καθώς αναμένεται να υπάρξει ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείο.

Εν τω μεταξύ, ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ ανέφερε σχετικά ότι “δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα σε σχέση με τον προϋπολογισμό και τη διαπραγμάτευση που έχουμε, άλλωστε και η πλευρά των θεσμών δεν έχει ακόμη ενημερωθεί για το τελικό προσχέδιο του προϋπολογισμού, αυτό θα γίνει τις αμέσως επόμενες μέρες, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι τεχνικές συζητήσεις”. Προανήγγειλε επίσης και ένα “καινούριο ειδικό αποθεματικό”, πέραν του τακτικού, “για να είμαστε πιο ευέλικτοι στην κάλυψη των αναγκών των υπουργείων”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.