Ποτέ δεν ήταν τόσο αισιόδοξος για τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις όσο σήμερα, δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στην χώρα, Geoffrey Pyatt, προσθέτοντας πως η Ελλάδα έχε μπει σε μια νέα εποχή και η στιγμή να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα είναι τώρα.

Ο Geoffrey Pyatt, με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ την ερχόμενη Παρασκευή στην Αθήνα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, χαρακτηρίζοντας το πολύ επιτυχημένο, και σημείωσε ότι υπάρχει ένα πολύ θετικό κλίμα από πλευράς Αμερικανικής επιχειρηματικής κοινότητας και επενδυτών.

Περαιτέρω εστίασε στη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, λέγοντας η χώρα μας έχει να παίξει ένα λαμπρό ρόλο στην ευρύτερη γειτονία της. Παράλληλα, διαμήνυσε στην Άγκυρα, ότι οι ΗΠΑ έχουν εκφραστεί πολύ ξεκάθαρα, έχουν μιλήσει όσον αφορά την παράνομες Τουρκικές δραστηριότητες γεώτρησης στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και πως η Τουρκία πρέπει να αποφύγει τέτοιες αποσταθεροποιητικές και προκλητικές ενέργειες.

Κατά τη διάρκεια της 6ης ετήσιας οικονομικής διάσκεψης της ΕΕΝΕ, συνομιλώντας με τον δημοσιογράφο Απόστολο Μαγγηριάδη στην 3η θεματική ενότητα για την Ελληνική οικονομία, το διεθνές περιβάλλον και τις διεθνείς εξελίξεις, ο Geoffrey Pyatt τόνισε πως οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει στρατηγικά στη σχέση τους με την Ελλάδα και επισήμανε πως την αντιλαμβάνονται ως έναν πυλώνα σταθερότητας σε μία περίπλοκη και πολλές φορές μη σταθερή γειτονιά, που εκτείνεται από την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τη Μικρά Ασία, τα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέδειξε πως η οικονομική ατζέντα που προωθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ και σημείωσε πως όσο πιο επιτυχημένα εφαρμόσει την ατζέντα του ο πρωθυπουργός για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας τόσο θα ενισχύσει τον ρόλο της χώρας σαν πυλώνα σταθερότητας, είτε αφορά σε θέμα στρατηγικής συνεργασίας, είτε σε ενεργειακό ή σε στρατιωτικό επίπεδο. Επίσης, σημείωσε πως η χώρα μας έχει μπει σε μια νέα εποχή, κα ότι “η κυβέρνηση έχει επίγνωση των προσδοκιών”, ενώ υπάρχει η “καλύτερη δυνατή ομάδα υπουργών” που “δουλεύουν πολύ σκληρά για να προχωρήσει η Ελληνική οικονομία μπροστά”. Περαιτέρω διαμήνυσε πως η Ελλάδα έχει επανέλθει ως ένας στρατηγικός εταίρος στην περιοχή και ότι δεν αντιμετωπίζεται σαν μια χώρα πηγή- προβλημάτων, αλλά ως μια χώρα-πηγή λύσεων, σταθερότητας, δημιουργίας περιβάλλοντος ευημερίας, ανάπτυξης, επενδύσεων και προόδου.

Ερωτηθείς για την Τουρκία, ο Αμερικανός πρέσβης είπε πως, Ελλάδα και ΗΠΑ υιοθετούν μια πολύ παρόμοια οπτική και προσέθεσε: “Όλοι αναγνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια σημαντική σχέση σε ό,τι αφορά τα αντίστοιχα εθνικά μας συμφέροντα. Και οι δύο πιστεύουμε πως είναι προς το συμφέρον η Τουρκία να παραμείνει αγκυροβολημένη στη Δύση, στην ευρω-ατλαντική κοινότητα, κοιτάζοντας προς τα δυτικά για το μέλλον της”.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό/προσφυγικό, ο Geoffrey Pyatt τόνισε την ανάγκη να εφαρμοστεί η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας σε όλες τις πτυχές της και κατέστησε σαφές πως δεν είναι πρόβλημα διμερές της Ελλάδας και της Τουρκίας, αλλά πρόβλημα μεταξύ της ΕΕ και των 27 κρατών-μελών της με την Τουρκία. Επίσης, σημείωσε πως έχει επισκεφτεί τα hot spots στα Ελληνικά νησιά και δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη γενναιοδωρία, από την αξιοπρέπεια του Ελληνικού λαού, τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται αυτό το Ευρωπαϊκό πρόβλημα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.