Δημήτρης Παφίλας-Πρώτο Θέμα_

Ανακούφιση και ελπίδα προκάλεσε η χθεσινή είδηση του Bloomberg για την χρεοκοπία ενός εγγλέζικου fund το οποίο, μεταξύ άλλων, πωλούσε και μετοχές ελληνικών τραπεζών.

Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να ξεπεράσουν το “βουνό” των κόκκινων δανείων. Το συγκεκριμένο fund σόρταρε ευρωπαϊκές τράπεζες και μαζί με άλλα δυο πόνταρε εναντίον των ελληνικών τραπεζών, τα τελευταία τρία χρόνια. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει μια χρεοκοπία τέτοιων funds που πόνταρουν, εκ του μακρόθεν, εκμεταλλευόμενοι την ρηχή ελληνική αγορά. Το θέμα, όμως, δεν είναι μερικοί Εγγλέζοι που ποντάρουν στην καταστροφή μας. Όταν θα κλείσουν και τα υπόλοιπα δυο εγγλέζικα funds, τότε το σήμα θα έχει δοθεί προς όλους.

Η ελληνική οικονομία και το ελληνικό χρηματιστήριο παλεύουν να βρούν τον δρόμο τους εν μέσω ενός αβέβαιου διεθνούς περιβάλλοντος. Όταν η χρονιά του 2019 τελειώνει σε δυο μήνες και ο Τrump έχει ανοικτό το θέμα του εμπορικού πολέμου με την Κίνα, δύσκολα θα λάβουν ρίσκο οι διαχειριστές κεφαλαίων, ειδικά όταν το διακύβευμα είναι τα bonus που θα πάρουν. Το ελληνικό χρηματιστήριο εξαιτίας της πολύχρονης κρίσης κατήντησε μικρό και περιφερειακό και κανέναν δεν ενδιέφερε η ροή χρήματος, ιδιαίτερα σ ότι αφορά την τελευταία διακυβέρνηση των Σύριζα- ΑΝΕΛ. Συνεπώς, την Ελλάδα, ως αγορά, θα την ξανακοιτάξουν τον Ιανουάριο και υπο το φως των όσων έχουν συμβεί μεταξύ ΗΠΑ- Κίνας. Μέχρι τότε η Ελλάδα μπορεί να προετοιμαστεί και να καταστεί ελκυστικός προορισμός και να κερδίσει με το “σπαθί” της, την επενδυτική βαθμίδα τους επόμενους 15 μήνες.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις άρχισαν να δανείζονται φθηνά και πάλι, όπως ο ΟΤΕ, τα Ελληνικά Πετρέλαια. Οι μικρές επιχειρήσεις, όμως, παραμένουν εκτός και συνεχίζουν να επιβαρύνονται με υψηλά επιτόκια. Η φθηνή χρηματοδότηση, λοιπόν, παραμένει το υπ αριθμόν ένα θέμα της αγοράς σε μια περίοδο που το ελληνικό χρηματιστήριο χρειάζεται ανανέωση και νέες διαφανείς επιχειρήσεις για να προχωρήσει. Οι προληπτικές ενέργειες για να βρουν διέξοδο οι επιχειρήσεις τους επόμενους δώδεκα μήνες, είναι η απάντηση. Ήδη σχηματιζονται μικρότερες επιχειρήσεις πλαϊ στις συστημικές. Και τα κεφάλαια αυτά δεν ποντάρουν στην καταστροφή, αλλά στην ανάπτυξη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.