«Βουτιά» σε νέο ιστορικό χαμηλό σημείωσε το επιτόκιο στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 52 εβδομάδων, στην οποία προχώρησε χθες ο ΟΔΔΗΧ, πλησιάζοντας όλο και περισσότερο τα αρνητικά επίπεδα.

Το ποσό των 812,5 εκατομμυρίων ευρώ άντλησε χθες το Ελληνικό δημόσιο κατά τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας. Σημαντική ήταν η μείωση του επιτοκίου στο 0,29%, έναντι 0,47% στην προηγούμενη δημοπρασία.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) το ύψος των προσφορών υπερκάλυψε κατά 1,59 φορές το δημοπρατούμενο ποσό και ανήλθε στα 996 εκατομμύρια ευρώ.

Η μείωση της απόδοσης είναι αποτέλεσμα του θετικού κλίματος που επικρατεί στις διεθνείς αγορές για τους Ελληνικούς τίτλους, όπως αυτό αποτυπώνεται και στη μεγάλη πτώση που έχουν σημειώσει οι αποδόσεις των εγχώριων κρατικών ομολόγων.

Πάντως, αξίζει να σημειώσουμε πως ο ΟΔΔΗΧ έχει εισηγηθεί στο οικονομικό επιτελείο την ανάγκη να υπάρξει σταδιακή μείωση της έκθεσης στα Ελληνικά έντοκα, τα οποία πλέον διαμορφώνονται στα 15,3 δις ευρώ και στα διπλάσια επίπεδα σε σχέση με την περίοδο πριν από την κρίση, με τα 2/3 αυτού του ποσού, περίπου 9,5 δις ευρώ να βρίσκονται στα χέρια ξένων χαρτοφυλακίων ενώ το υπόλοιπο 1/3 κατέχουν Έλληνες επενδυτές.

Αν και οι αποδόσεις των εντόκων διαμορφώνονται πλέον σε ιστορικά χαμηλά, με την αβεβαιότητα και τις ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα γύρω από τις προοπτικές ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας, ο ΟΔΔΗΧ θέλει να προστατέψει τους Ελληνικούς τίτλους έναντι μιας σοβαρής επιδείνωσης του διεθνούς κλίματος.

Ήδη στη χθεσινή δημοπρασία, παρά την ισχυρή πτώση της απόδοσης, οι προσφορές ήταν χαμηλότερες από ό,τι στην προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση, όπου είχαν ξεπεράσει τα 1,4 δις ευρώ. Στόχος του ΟΔΔΗΧ είναι ο περιορισμός των εκδόσεων εντόκων καθώς και η αντικατάσταση στο επόμενο διάστημα των εντόκων με ομόλογα, μέσω εκδόσεων ομολόγων μέσης διάρκειας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.