Την άμεση πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» δρομολόγησε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) στη συνεδρίασή του χθες στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην συνεδρίαση αποφασίστηκε επίσης ο διορισμός της εταιρίας χρηματοοικονομικών συμβουλών Lazard ως συμβούλου για τη διαχείριση και αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους και για την επαναφορά των Ελληνικών ομολόγων σε επενδυτική βαθμίδα, μέσα στην επόμενη διετία.

Η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του 30% των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών έχει ξεκινήσει από το ΤΑΙΠΕΔ από τις 28 Ιουνίου, με βάση τη σχετική μεταμνημονιακή δέσμευση που έχει αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση. Ωστόσο, εξακολουθούσαν να υπάρχουν «αγκάθια» για την ολοκλήρωσή της. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το βασικό πρόβλημα ήταν η σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας μετά την πώληση του 30%. Βάσει του υφιστάμενου καθεστώτος, η εταιρία που θα αποκτούσε το 30% θα διέθετε λιγότερα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο του αεροδρομίου σε σύγκριση με το Δημόσιο (2 έναντι 3).

Με την υπογραφή «Σύμβασης Παραίτησης» (waiver agreement), ορίζεται ότι το Δημόσιο θα κατέχει δύο θέσεις στο νέο διοικητικό συμβούλιο, εκ των οποίων ο ένας θα είναι ο πρόεδρος.

Όπως εξήγησαν οι ίδιες πηγές, πλέον θα δοθεί εντολή στο ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει τη διαδικασία με τους συμβούλους που είχαν επιλεγεί από τον Ιούνιο. Η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, αλλά ενδέχεται να δοθεί παράταση λίγων εβδομάδων. Ως σίγουροι υποψήφιοι στον διαγωνισμό θεωρούνται η AviAlliance, που ελέγχεται από τον Καναδικό όμιλο PSP (ελέγχει 40% του μετοχικού κεφαλαίου του «Ελευθέριος Βενιζέλος»), και ο όμιλος Κοπελούζου (κατέχει 5% στο αεροδρόμιο).

Σημειώνεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει άμεση συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, αλλά μόνο έμμεση: 30% μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και 25% μέσω του Υπερταμείου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.